Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś rano był przymrozek ale w ciągu dnia zawitały temperatury jakich dawno nie odczuwaliśmy, nawet +17st.C według Reni. Temperatura maksymalna jaką pokazało Torque wynosiła ponownie 86 st.C, a ogólnie bły to znowu okolice 80 st.C.

Dnia 11.02.2019 o 20:04, pbet napisał:

Według katalogu InterCars do mojego auta jest termostat z temperaturą otwarcia 82st.C VERNET TH6949.82J a do MIII Grandtour 2012 1.4Tce także ten sam wyskakuje.

Pbet, obawiam się, że nie jest to termostat przeznaczony do Twojego auta.

A to wam powiem ciekawostka.

Sprawdzam po katalogach, po vin, do mojego (1600)  wychodzi wszędzie ten zintegrowany z obudową z temperaturą otwarcia 89 stopni. 8200700092 zamiennie Vernet 7159.89J  z czujnikiem dwupinowym.  Są też wersje czteropinowe, 8200158269 zamiennie Vernet 69718.89J.  Co ciekawe, instalacja w aucie podpięta jest tylko do dwóch pinów, tak mam w jednym z aut.

Ale, zmieniając karoserię na kombi, faktycznie katalog podaje dodatkowo sam wkład z temperaturą otwarcia 82 stopnie.

Ciekawe skąd takie różnice.

Przed wymianą w czasie jazdy nie było mowy o rozgrzaniu silnika do temperatury powyżej 85 , temperatura wahała się między 85 a 75 , tak jak pisałem jak podczas jazdy puściłem pedał gazu na chwile to gasła druga kreska , nie gasła tylko jak utrzymywałem na obrotach około 3000 , teraz nie ma możliwości żeby podczas jazdy zgasła druga kreska , i tak było zanim termostat się zepsuł . on po prostu się nie domyka i cały czas puszcza wodę na chłodnicę .

Za stosunkowo niedługi czas będę w ASO na wymianie oleju to pogadam o tych termostatach. Ciekawe co powiedzą. Tak jak pisałem u mnie nie znika po odjęciu gazu tylko podczas dłuuuugiego zjazdu przy stosunkowo niskiej temperaturze (bliskiej 0 lub poniżej).

Edytowane przez pbet

• 1 miesiąc temu...

Witam odświeże temat.

Mianowicie u mnie też raz pali się 1 bloczek raz (żadko) dwa bloczki. Ostatnio podłączyłem auto pod kompa i w trasę. Przejechałem około 40 km i temperatura w kompie wskazywała magiczne 53 stopnie. I tu pytanie chciałbym wymienić czujnik temperatury. Czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie się on znajduje. I jak można go wymienić nie rozpiepszając całego auta.Model to:

Megane 3

1.6 dci 130kM

Ps. Termostat dobry. W kabinie ciepło leci z nawiew. Auto spala między 4.1 a4.7 na setkę wiec ok.

W Megane są grzałki elektryczne, ciepłe powietrze leci zanim się pierwszy klocek zapali. Termostat sprawdzałeś, czy przyjmujesz że jest sprawny tylko po temperaturze w kabinie i po spalaniu? Dotykałeś rur przy chłodnicy? Kiedy robią się ciepłe?

14 godzin temu, Jottar napisał:

Dotykałeś rur przy chłodnicy? Kiedy robią się ciepłe?

Jestem lewy w te klocki mechaniczne ale przed chwilą zrobiłem około 20 ok pierwsza belka po około 3km. Druga zaś sienie zapaliła :D:D. Ale po przejechaniu dotknąłem rur i tak:

-Żółta temperatura otoczenia 
-Czerwona około 50 stopni  może więcej
W załączniku foto i pytanie cz dobre rury dotykałem. 

123.jpg