konwil Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) I ja również się zgadzam - i ode mnie nawet coś więcej I generalnie o to mi chodzi, co po części opisałem na swoim przykładzie powyżej. A tak BTW, to chyba lepiej zapodać tempomat i obserwować drogę niźli >>operować sprawnie<< pedałem gazu, patrząc na średnie spalanie na liczniku, nie uważacie? W perspektywie kilku godzin przyniesie to relatywnie lepsze efekty zw. z satysfakcją z samej jazdy i nie popadniemy w czarną rozpacz patrząc również i na spalanie Edytowane 6 Marca 2018 przez konwil Errata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) @konwil oczywiście, masz rację, zrobiłem to jednorazowo dla sprawdzenia, dla potwierdzenia wcześniejszych spostrzeżeń, przecież nie będę za każdym razem brał laptopa z clipem do auta, a jadąc gapił się na odczyty. Bo można by jeszcze brać pod uwagę inne czynniki zewnętrzne typu: prędkość i kierunek wiatru, wilgotność i temp. powietrza czy ruch obrotowy i przyciąganie ziemi Edytowane 6 Marca 2018 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 @witman absolutnie Cię za to nie ganię, wręcz dobrze jest poznać wyniki. Chciałem tylko rozluźnić dyskusję, bo to już kolejny temat, gdzie w kilka osób się kulturalnie spieramy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) Ładnie napisane, kulturalnie spieramy i za to strzałka Szkoda, że nie przy pifku Edytowane 6 Marca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 1 godzinę temu, konwil napisał: A tak BTW, to chyba lepiej zapodać tempomat i obserwować drogę niźli >>operować sprawnie<< pedałem gazu, patrząc na średnie spalanie na liczniku, nie uważacie? W perspektywie kilku godzin przyniesie to relatywnie lepsze efekty zw. z satysfakcją z samej jazdy i nie popadniemy w czarną rozpacz patrząc również i na spalanie Oczywiście, że lepiej tylko wtedy wpisy nie będą nadawały się do tematów o spalaniu, a tym bardziej biciu rekordów oszczędności, ponieważ bardziej liczył się będzie komfort niż zużycie Osobiście sam jak tylko wjadę na jakąś szybszą drogę wrzucam od razu tempomat, dla komfortu właśnie. A paliwo? Tankuję gdy jest taka potrzeba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 I na tym podsumowaniu proponuję zakończyć temat tempomatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Testowałem autko klienta po wyminie rozrządu, sprzęgła, świec, filtrów, oleju Megane III Kombi 1.4TCe 131KM 2010r. przebieg 176kkm, spokojna trasa, 2os, 60% droga S max. 110km/h, 40% droga krajowa max. 90km/h. 5,5/100, przy średniej 72km/h, na dystansie 215km. Drugi pomiar to 95% autostrady, prędkość 140km/h w porywach 150. Wynik 7,2/100, a ostatnie 50km autostrady jechałem 160km/h i skończyło się na 7,7/100km. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Też mam kombi i takie spalanie może z raz udało mi się wykręcić, ale na sporo krótszym odcinku. Generalnie on tyle pali między 70 a 80km/h przy 90 wciąga już około 6-6,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Dużo zależy też od skrzyni biegów, krótka przy której silnik ma 2800obr przy 100km/h i długa przy której silnik ma 2400obr. przy 100km/h. W naszej Megi Coupe GTline 2011r. 1.4TCe~158KM przy spokojnej jeździe zrobiłem 5,4/100, przy średniej 75km/h. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkaw Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Witam Was, Megane III 1,4 Tce 2009 w jeździe miejskiej spala mi ok.9 l licznikowych a ok. 10,3 gazu. Jazda autostradą 105-120 spalanie gazu ok. 8,5 l gazu. Czy zmiana oprogramowania silnika na nowszą wersje zmieni wartość spalania przy jeździe na gazie? Czy nieautoryzowany serwis lub ASO robi taki update, ewentualnie jaki jest koszt? Dzięki wielkie. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez adamkaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 A po co to robić. Ma palić jeszcze mniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkaw Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Nie obraziłbym się jeśli mógłby palić mniej, ale bardziej o to że chciałbym mieć najnowsze oprogramowanie bo po coś też jest robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) 31 minut temu, adamkaw napisał: Nie obraziłbym się jeśli mógłby palić mniej Litości... przecież 100km robisz za 20-25 zł. Taniej niż niejeden właściciel diesla 1.5. Chciałbyś żeby auto z silnikiem 1.4 i 130 KM mocy paliło 6 litrów w trasie a 8 po mieście? Nie rozumiem gdzie widzisz problem. Jak coś dobrze działa to się tego nie rusza. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkaw Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Merytorycznie potrafisz odpowiedzieć? Bo nie pytam o to czy ci się podoba moje spalanie czy nie, pytam czy zmiana oprogramowania coś wniesie oraz gdzie i za ile mogę ją wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 @pbet ma rację, +/- 20zł za 100km to dobry wynik. @adamkaw nie bierz moich fotek ze spalaniem 5,5/100 jako wyrocznię, bo to wynik ze spokojnej jazdy, to przykład, że można 1.4TCe jeździć oszczędnie, tak jak w 1.5dci można zrobić 4,6/100, ale normalnie nikt tak nie jeździ ;-) Co do korekty mapy, musiałbyś zrobić dwie: dla sterownika LPG i Pb, bo gdy zwiększysz doładowanie na Pb trzeba też zestroić na nowo LPG. Nie ma co liczyć na wielkie oszczędności w spalaniu, za to zwiększy się dynamika i moc, co w efekcie końcowym daje większą frajdę z jazdy. Pisałem już na forum o moim porównaniu silnika 2.0 16V F4R z LPG (śr.spalanie 10,8 LPG), który miał niespełna 135KM i miałem go w Sceniku II oraz 1.4TCe~162KM z LPG (śr.spalanie 10,4 LPG) w Sceniku III, porównując oba silniki, ich spalanie oraz wytwarzaną moc, można śmiało powiedzieć, że 1.4 jest o 24% lepszy od 2.0, jego sprawność jest znacznie wyższa, więc spalanie w stosunku do generowanej mocy mniejsze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi