Geble Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Powiem Wam, że w mieście jest dramat totalny, przynajmniej dla mnie. Wczoraj z ciekawości skasowałem rano przed wyjazdem do pracy cały komputer i udałem się w trasę. Trasa do pracy to ~12 km. 7 km to miasto (bez korków bo wyjeżdżam o 5:30), a 5 km to dajmy na to trasa bo jest odcinek gdzie bez zatrzymywania jadę 80-90km. Włączyłem tryb ECO i jechałem jak emeryt, no aż mi głupio było. Przyjeżdżam pod biuro, wyłączam - 13,5l :blink: W trasie owszem da się zejść poniżej 6, ale miasto to jest jakiś dramat. Nie wiem z czego to się bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Trzeba pojeździć trochę dłużej wtedy ustali się takie rzeczywiste spalanie. Ja to mam wrażenie że on jakoś na start przyjmuje dużą wartość i dopiero potem schodzi do rzeczywistych wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro74 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Silnik 1.2 TCe 130 KM: Do ostatniego tankowania przejechane 2175 km - ok. 50% miasto, ok. 50% drogi wojewódzkie - średnie spalanie 8,2 l/100 km. Od ostatniego tankowania 100% miasto - średnie spalanie wg komputera 10,5 l/100 km. Na autostradzie jeszcze nie testowałem ;) PS. W Megane IV średnie zużycie wg wskazania komputera zgodne jest z rzeczywistością. W moim poprzednim Megane III 1.4 TCe 130 KM komputer zaniżał o 0,6-0,9 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Ja ostatnio z całego baku (przy przebiegu 450km-950km) miałem 7,8 l/100km, a po wyliczeniu nalanego paliwa (autocentrum) wychodzi 7,2, także trochę zawyżone spalanie, chodź z pierwszego baku po odebraniu z salonu miałem aż 8,9 (wyliczone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeździcie na Pb95 czy Pb98(premium)? Bo wydaje mi się, że to jest dość istotne. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez emigrant_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord79 Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Trasa Bytom-Brenna-Bytom. Z Bytomia do Żor A1 ze stałą prędkością 130km/h a od Żor drogą nr 81 z prędkościami 70-100 (dużo ograniczeń). Spalanie 6,01. Uważam, że to całkiem przyzwoity wynik jak na taki silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Ja w swoim leję Pb95 - próbowałem w kilku autach i nigdy nie widziałem różnicy miedzy 95 a 98, różnica dopiero wychodziła (w jeździe) jak zalałem jakieś SuperViper za prawie 6pln/l. Może spróbuję następnym razem zalać Pb98 i zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro74 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 W weekend majowy była szansa przetestować na autostradzie: niecałe 500 km, tryb Neutral, tempomat 130-140 km/h (przez większą cześć trasy prędkość utrzymywana), Pb95 - średnie spalanie: 7,8. Dodam, że przebieg jeszcze poniżej 3000 km ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flowgrid Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Mała aktualizacja. W weekend majowy zrobiona trasa z Warszawy do Lubelskiego i z powrotem. Przejechane ponad 500 km. Spalanie wskazane 6,5 l/100 km. Spokojna jazda na trasie S17, trochę drogami lokalnymi, bardzo mało w mieście. Za Garwolinem wielka rozbudowa trasy, jazda tempem żółwia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomekP70 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Obecnie Megane GT 220 KM, 340 Nm 2015r.prod.nadwozie kombi, przebieg 67 tys.km.Zużycie od 7,36 do 14,04, w Niemczech ,bez ograniczenia , na v - max, nikt mnie nie wyprzedził i nie było korków. Z lawetą 1300 kg i drugim autem na niej spalanie ok. 10-11 litrów,codzienna jazda trasa 80% średnio ok. 8,9 do 10,7 w zależności od korków,zgodnie z przepisami. Tankuję tylko Shell VP 95,zawsze do pełna do pierwszego odbicia,od 37 lat notuję każde tankowanie w każdym posiadanym aucie, bo mnie to bawi i rajcuje. Obliczam sam spalanie .Porównuję z odczytem z komputera, zawsze rzeczywiste zużycie jest niższe o ok. 0,3 -0,5, zawsze mniej wchodzi do zbiornika o ok. 2-3 litrów niż pokazuje komputer.Przejechałem 4 megankami ponad 700tys. km w ciągu ostatnich 15 lat (1,6 110KM, 1,6 115KM, 1,4Tce 130 KM, 2,0 Tce 220 KM). Najmniej paliła pierwsza, nawet poniżej 6 w wakacje w Chorwacji.... Do baku zwykle wlewam od 45 do 55 litrów, raz w Turcji weszło 59,2 l. W trasie jadę na tempomacie i bawię się nim aby nie zasnąć .... i nim hamuję silnikiem ,itd. hamulce zmieniam klocki co 120 tys. przód i 60 tys. tył i jeszcze są dobre wg serwisu ...Olej co 10 tys. km w GT , w 1,4 Tce co 15 tys.km . Czasem nawet TIR mnie wyprzedza (GT). Pozdrawiam wszystkich fanów Megane RomekP70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daminldz Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 1.2TCe 130KM przebieg 1700km Łódź -Giżycko i nazat praktycznie cały czas krajowkami z prędkością 100-110km/h z powrotem jechałem przez obwodnice Wawy i pyknąłem na A2 ,wiec ustawiłem na trmpomacie 140km/h spalanie z całej trasy 7.2l W koło komina po Łodzi czyli mam do firmy 3km , do sklepu 1.5km i tak praktycznie cały czas koło komina to 9.5-10l , jak ojciec weźmie i jedzie przez cała Lodz do roboty to potrafi zejść na 8.7l po mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Katowice - Kołobrzeg - Katowice. Nad morze na Szczecin S3 ale był dramat wiec powrót A1 na Łódź. Krajówkami średnio 90-100, na autostradzie głównie 130-140, czasami zrywy do 160 na kilka minut i kilka razy 200+ na kilka sekund. Nie polecam, wtedy benzyna leci jak z kranu :) 4 dorosłe osoby + bagażnik załadowany "pod korek". Szału nie ma, ale źle tez nie jest! Na krajówkach często wyprzedzanie w trybie Sport (widać po zaledwie dwóch gwiazdkach). Nawet coś idzie tym wyprzedzić przy pełnym samochodzie ale nie porywalbym się na slalom gigant. Do TIRow niestety trzeba brać poprawkę i wyczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekrus Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 jak to możliwe że jechałeś tym silnikiem 200+? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Normalnie, wcisnąłem gaz i czekałem aż na liczniku pojawi się 200 :unsure: Nawet w katalogu mam VMax = 200km/h. Zresztą nie widzę w tym nic dziwnego, kilka lat temu miałem samochód z VMax ~180km/h, a też szedł jak przecinak i po kilku minutach wciśniętego gazu w podłogę dało się dobić do 200 ;) Edytowane 8 Maja 2017 przez Geble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daminldz Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Jeżeli mowa o TCe 130KM to nie ma problemu z dobiciem do 200 a nawet 210 się bojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi