Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. czik3n Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Czytam, co tu ludzie piszą i nie dowierzam . Za różnicę 50zł w cenie polowa tutaj dała by sobie paznokcie powyrywać. Jedni patrzą mechanikom na ręce ( choć wiadomo, że żaden szanujący się tego nie lubi, i w odwecie pewnie nasypałby cukru do baku bo przecież to nie pizzerman więc nie napluje), znów ktoś inny płacze, że ma najniższą krajową w UK minus podatek, a kto za przeproszeniem broni uczyć się języka i iść pracować za lepsze pieniądze?. Rozumiem, jak ktoś wyjeżdża okres 3/4 miesięcy wtedy szuka pracy jakiejkolwiek, ale wtedy nie odtrącają mu podatku, bądź jeśli już to dostaje zwrot po odejściu z pracy. Wystarczy znać język i interesować się choć trochę prawem w kraju w którym się żyje. Jeszcze inni najchętniej kupowaliby tylko przez internet części bo pare złoty taniej, a późniejsze problemy z " PANIE KOCHANY TA CZĘŚĆ NIE PASUJE" z ust mechanika przecież nie istnieją. Głusi na słowa tych którzy po prostu chcą zlecić naprawę u mechanika i mieć święty spokój. Wiadomo, że mechanik ma dostawy najczęściej z jednej bądź dwóch firm, w większości zakładów dostawy są codziennie, jak coś nie pasuje to i tak rano przyjedzie nowa dostawa, i zabiorą to co nie pasuje, ale nie lepiej przecież na allegro zamówić i bujać się z kurierami, i firmą bo część nie taka. Jasne też czasami jadę i kupuje z swoim rabatem w intercars np olej, albo jakąś pierdołę, ale przy większych naprawach wolę dopłacić te 50zł mechanikowi do części bo muszę jechać do miasta czyli mój czas + paliwo, i nijak te 50zł mi się nie amortyzuje. Normalnie aż słów brak jak się czyta wpisy niektórych tu osób, a że za drogo, a że za tanio, że nie taki warsztat, że nie takie części . Co Wy te rozrządy robicie co 10k, że tak płaczecie? czy po prostu przeżyć Panowie nie możecie, że to na was padła wymiana, a nie na innego jelenia?. Ja wymieniłem rozrząd rok temu w warsztacie który robi mi auta od jakichś 4 może 5 lat. KZFR nie wymieniałem, bo mechanik powiedział że jest ok i nie należy ruszać, ok nie jestem alfą i omegą nawet gdyby mi pokazał to koło w trakcie pracy i tak nic bym tam nie dojrzał swoim okiem. Łącznie za rozrząd pompę, płyn świece i wymianę oleju z filtrem (przywiozłem z sobą) mycie silnika ( pocił się od strony rozrządu dość mocno) + kilka pierdółek dookoła samochodu ( tu jakiś oring wymienić, tam coś dolać itd dałem 1680zł. Czy mnie skroił, nie wiem pewnie dałoby się to zrobić taniej u kogoś w garażu, ale mam na to fakturę, poza tym zero problemów. Nie da się na wszystkim oszczędzić, często takie dziadowanie źle się kończy. Poza tym gość uczciwie wykonał robotę, zakład za coś musi utrzymywać by nie upaść, nie róbmy sobie wszyscy nawzajem pod górkę . Jeśli On się utrzyma to dalej będę do niego jeździł i będę miał pewność, że robotę robi jak trzeba, a jak Ja zacznę dziadować i oszczędzać to i On w końcu zacznie bo nie będzie miał zysków z pracy, tak to działa od wieki wieków i tyle . Nikt chyba do pierwszego lepszego serwisu nie oddaje auta na taką większą robotę prawda ? Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez czik3n 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ale Ci się ulało jadu ale zgadzam się z Tobą, też wolę czasem dopłacić nieco więcej, ale mieć pewność, że robota będzie zrobiona należycie, a nie zdrutowane, byle tanio. Co prawda zwykle oddaje samochody do warsztatu gdzie faktury nie dostaję, ale od kilku ładnych lat tam jeżdżę i żadnego problemu nie miałem, mimo, że można by znaleźć tańsze warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, czik3n napisał: Czytam, co tu ludzie piszą i nie dowierzam . całkowicie się zgadzam. napisz jeszcze, że prosisz o lajki, bo masz "tylko" 42, a jakbyś miał 342 to byłbyś lepszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 46 minut temu, MichalVTS napisał: Ale Ci się ulało jadu Czasami nóż się w kieszeni otworzy, co poradzić . 16 minut temu, mrarek napisał: napisz jeszcze, że prosisz o lajki, bo masz "tylko" 42, a jakbyś miał 342 to byłbyś lepszy... Nie rozumiem sensu tej wypowiedzi, co mają do tego "lajki" z forum? napisałem prawdę, można się z nią zgodzić bądź nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack121 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Dnia 20.02.2020 o 10:59, omega napisał: Rozrząd z pompą (Conti) max 360zł Tarcze z klockami w tej cenie to już jakaś ceramika i markowe firmy powinny być Pasek osprzętu max 35zł (Conti) Koniecznie wymieniać także napinacz!!! Tanio faktycznie Cie nie wyniosło. Warto poszukać markowych części na Allegro i wziąć je ze sobą do mechanika Gdybyś sie zapytał, powiedziałbym Ci co należy do takiej naprawy zamówić. Witam przyszła pora na wymianę rozrządu u mnie - co bezwzględnie należy wymienić (jakie części) - coś polecisz do RENAULT MEGANE III Grandtour KZ0/1 (1.9 dCi KZ0J, KZ0N, KZ1S 2009 - ... 131KM / 96KW - 1870ccm)? np. taki zestaw ok ? INA POMPA WODY + ZESTAW PASKA ROZRZĄDU 530 0579 3 (cena ok. 600) i co do tego więcej? Chce pojechać do mojego mechanika i chciałbym sie przygotować żeby mieć obraz ile to faktycznie kosztuje (części) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Jak najbardziej taki zestaw może być, tylko zero na końcu zjadłeś. Nawet cena zachęca: https://allegro.pl/oferta/zestaw-paska-rozrzadu-pompa-ina-530-0225-30-9525585162 co jeszcze nie wiem, bo ja na tym silniku się nie znam. Mam 1.5dCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) Witam, na dniach chcę się zabrać za wymianę kompletnego rozrządu z kzfr + uszczelnienie pokrywy zaworów. Mechanik zrobił mi taką wycenę: 1650zl czesci (rozrząd komplet, komplet paska wielorowkowy, plyn chłodzący, kolo zmiennych faz, pompa wody, uszczelki kol. ssacego 5szt, silikon) Wymiana rozrządu z uszczelnieniem pokrywy zaworów 650zl netto. Całość 2300zl Cześci oryginał Renault Wydaje mi się trochę drogo(części), ale nie wiem jakie są teraz ceny. Tutaj rozrząd z p. wody i kzfr 900zl to reszta 750? https://mdparts.pl/kolo-zmiennych-faz-rozrzad-pompa-wody-zaslepki-770,3,1817,1857 Edytowane 4 Listopada 2021 przez kede86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Oblicz ile wyjdzie jakbyś wszystkie wymienione części kupił sam. Myślę, że wyjdzie mniej a co do robocizny, nie znam cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Myślę, że 1500 będzie uczciwą ceną. Pasek wielorowkowy, płyn itd to może jakaś stówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 w megane III jest sporo miejsca wiec mechanik sie nie napoci zbytnio :) Zależy od regionu ale roboto godziny wahają sie od 150zł do 200zł koło zmiennych faz 340zł jak dobrze poszukasz. kompletny rozrząd z kołem i pompa w jednym zestawie 660zł z wysyłką uszczelki kolektora z odma 40zó Wszystko na oe renautl to masz 700zł za komplet wymiana ok 3 h wiec 1200zł standard jak ktoś bierze więcej to już kieszeń pełna. pokrywa zaworów silikonowa uszczelka koszt maks 30zł powinien zrobic przy okazji jak juz sciaga kolektor ssacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi