m0Del Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Więc mamy Uciekający tył przeciwko skręcaniu, hamowaniu, napędzaniu, uciekający przód. Nie mam wielkiego doświadczenia w poślizgach. Lecz wydaje mi się że łatwiej opanować uciekający tył niż uciekający przód. Niezależnie czy auto ciągnie na przód, czy na tył. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez m0Del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 ? bezwładny tył łatwiej opanować ? Przód skręca, można ratować się kierownicą/ hamulcami . Jak tył zaczyna bujać i wyprzedzać przód to już tylko paciorek bo nawet ręczny nie pomoże ?. Poza tym kto pamięta o tym, że z tyłu ma łyse zimówki, jak z przodu nowy komplet i ciągnie to jedzie pewnie ? a później zawija się na barierkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Gdy Ci zacznie tym uciekać to się musisz nieźle napocić, żeby wyprowadzić w jakiejś hardcorowej sytuacji. Jak Ci przód będzie leciał prosto w zakręcie to wystarczy puścić gaz i nie wciskać hamulca, i ESP powinno pomóc. Mi się już tak nie raz zdążyło, A tył uciekł mi tylko raz i miałem pełne gacie przy 50km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Tył można próbować ratować "gazem" przy rwd, ale i to nie zawsze gwarantuje sukces ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 1 godzinę temu, m0Del napisał: Nie mam wielkiego doświadczenia w poślizgach. Lecz wydaje mi się że łatwiej opanować uciekający tył niż uciekający przód. To już się nie pogrążaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Ale o czym Wy w ogóle rozmawiacie? Jak opony się zużyją to się je wymienia całym kompletem na nowe, a nie na janusza - kupuję dwie nowe i zastanawiam się czy lepiej syf który został dać na przód czy na tył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Duże piwo dla Ciebie tak powinno się robić, co więcej. Ja ja kupowałem auto używane to 1 co to zmieniałem zawsze komplet opon na nowy jeżdżę szybko i dużo - opona to jedyne co łączy mnie z drogą (a ma powierzchnie otwartej dłoni) wiec na tym nigdy nie oszczędzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faustus Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 No dobra. Pomijając opony "premium", do których ostatnio dołączył Hankook (oponeo), co sądzicie o Kleberach Krisalp HP3 SUV 215/60 R17 100 V XL, bo do takich się przymierzam. Grupa Michelin, parametry przyzwoite: C/B/A 69dB. Opony wzmacniane, z dużym indeksem nośności i prędkości. A samochód to Kadjar EDC 140 KM. Warto wydać średnio ponad 500 zł więcej na kpl. opon tzw. premium (Dunlop, Bridgestone, Continental, Michelin czy Nokian)? I dodam, że ciężko w owym segmencie znaleźć opony w moim rozmiarze o indeksie V i dodatkowo wzmacniane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Jestem zdania że lepiej dwa razy w tej samej cenie wrzucić budżetowe niż męczyć do końca premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Miałem HP3 na Clio. Słabe, nie wiele lepsze od letnich. Lepsze byłyby Fulda kristal monteiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa536 Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Witam przymierzam się do zmiany opon tylko które będą lepsze ? Nokian WR D4 Hankook Winter Nokian WR Snowproof Kleber 195/65/15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3drula Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Siema. Też stoję przed tym dylematem, ale mając już doczynienia z Nokian, wybór raczej jest prosty.. Nokian WR Snowproof P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 1 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 WR D4 mam, w porządku, poprawne. Mam też WR Snowproof ale jeszcze nie jeżdżone. Wyglądają w porządku, krzemionka w składzie to najważniejsze. W średnicy 17 wysokośćbieżnika to 8.63 mm. Jak bym miałwybór to kupiłbym Dunlop Wintersport 5. W rozmiarze 16 miały 10 mm bieżnika, 5 lat gwarancji i oczywiście krzemionkę. Na śniegu super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flowgrid Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Ze swojej strony mogę polecić opony zimowe Hankook Winter Icept RS. Użytkowane były do jazdy zimowej w 95% w mieście i 5% poza miastem. Wytrzymały 7 lat. Dobrze trzymały się mokrej nawierzchni i w śniegu dawały radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Odświeżę temat Panowie jakie opony wybrać zimowe 1.Bridgestone Blizzak LM005 225/40 R18 te mają 72db 2.Continental WinterContact TS 870 P 225/40 R18 te mają 71db Meganka nie jest zbyt cichym samochodem dlatego czy ten 1db na suchej nawierzchni robi różnicę duzą? 3. a może wielosezonowe Michelin CrossClimate 2 225/40 R18 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi