szwagier24a Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Ja z braku czasu i warunków atmosferyczno-oświetleniowych nie wymieniłem uszczelki zaworu dołączonej do zaworu. Jedynie osuszyłem i oczyściłem gniazdo zaworu i pokrywę zaworów. Po tygodniu użytkowania sprawdziłem suchość pokrywy zaworów i trzyma szczelność. Kiedyś próbowałem wyciągnąć ten uszczelniacz aby go pomierzyć, ale zrezygnowałem gdyż jest bardzo pasownie osadzony. Mój zawór ma już ponad 1 tyś. przejechane. Zachowuje się OK (wyprzedzenie zapłonu, wrażenia słuchowe, praca silnika - "cisza"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roos1985 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 W razie czego można kupić uszczelkę AJUSA 01121200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam serdecznie Wszystkich. Mam mały problem ze swoim autem. Kilka razy pojawił się problem z odpaleniem auta a ostatnio zgasł na wolnych. Sprawdziłem elektrozawór i był cały w oleju włącznie z wtyczka. Dodatkowo była aby jedna cześć sitka na nim. Pokusiłem się o zmierzenie kąta wyprzedzenia zapłonu i wykres wstawiam nizej. Wymieniać w ciemno czy próbować ratować zawór? Początek wykresu na biegu jałowym potem podczas jazdy. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Proteader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elgreen Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Jakim interfejsem i z jakiego softu ten zrzut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Jeżeli olej był we wtyczce to zawór jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Doszedłem do wniosku, że skoro będę wymieniał uszczelki pod kolektorem to za jednym zamachem wymienię elektrozawór. Auto mam już prawie lat 8 i sam nie ruszany był do tej pory. Co do odczytów to były sprawdzane na 2 elmach oraz jednym jakimś warsztatowym u miejscowych magików. Wyniki były bardzo podobne. Z tym że na warsztacie na biegu jałowym nie było aż takiej dużej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Daj znać jak wymienisz, i jakie są tego efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Czekam dalej na część ale dodatkowo wyskoczył mi błąd, P0340 Camshaft position (CMP) sensor A, bank 1 - circuit malfunction ale z wymianą tego czujnika wstrzymam się jeszcze chwilę bo widziałem że w jego okolicy jest mnóstwo oleju. Jeśli po czyszczeniu nic się nie zmieni to następny będzie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Wyciągnij czujnik wałka rozrządu i przeczysc jego czoło. Skasuj błąd. Może nie powróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 9 godzin temu, Proteader napisał: dodatkowo wyskoczył mi błąd, P0340 Ten błąd jest następstwem złej pracy zespołu zmiennych faz rozrządu. Oznacza, to, że czujnik wałka prawidłowo odczytuje niewłaściwe przedziały czasowe w stosunku do obciążenia silnika. Brak sitka na elektrozaworze, to brak rozdzielenia obwodów. Po wykresie jest widać, że samo koło zf nie jest wysilone i po zmianie elektrozaworu wszystko powinno wrócić do normy. Próbowałbym wyciągnąć drugą część tego sitka, która zalega w gnieździe. 8 godzin temu, szwagier24a napisał: Papuga Nie potrzeba czyścić, tylko szybko wymieniać elektrozawór. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam nadzieję że sitko nie wypadło z gniazda podczas wyciągania czujnika i nie poszło w dół bo podejrzewam że skutki takiej sytuacji mogą być opłakane? A więc tak. Zabrałem się do poszukiwań drugiej części sitka i niestety nie znalazłem jej nigdzie w gnieździe. Kamera endo nic nie znalazła chwytak magnetyczny także. Więc albo będę miał niespodziankę podczas którejś trasy albo ktoś zgubił sitko wcześniej. Co ciekawe po ponownym przeczyszczeniu Elektrozaworu błąd P0340 zniknął i póki co siedzi cicho. Witam ponownie. Dopiero dziś wymieniłem zawór. Błąd oczywiście zniknął P0340 wraz z błędem o złej jakości spalin(P0420). Dorzucam zdjęcie starego zaworu i wykres z kąta wyprzedzenia zapłonu. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Proteader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiq Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Jak wypiąć wtyczkę z elektrozaworu, trzeba coś podważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Na zewnątrz jest klamra - trzeba ją podważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Najłatwiej Ci będzie wykręcić elektrozawór a potem odpiąć wtyczkę za pierwszym razem. Spokojnie można tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiq Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Chciałem tylko zobaczyć czy we wtyczce mam olej i niestety tak jest, zamówiłem już nowy zawór z uszczelką bo też jest mokro od oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi