Proteader Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Powiem szczerze że nie poznaje auta po wymianie. Przyspieszanie jest o wiele łagodniejsze i nie ma już szarpania przy redukcji biegów. Uważaj tylko przy wymianie na śrubkę bo lubi spaść pod silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Oznaką zużytego elektrozaworu jest zbyt duży kąt wyprzedzenia zapłonu? W jakim zakresie powinien się ten kąt mieścić? Inne podzespoły też odpowiadają za wartość kąta wyprzedzenia zapłonu czy tylko i wyłącznie elektrozawór a zbyt duża wartość to wskazanie definitywnie na niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Kąt zależy od sprawności elektrozaworu, sprawności koła zmiennych faz i od właściwości oleju silnikowego. Tu należy stosować 5W. Kąt wyprzedzenia zaplonu zależy od wielu czynników. Ogólnie możemy przyjąć, że sprawny zespół zawiera się w przedziale -1 do +3 stopni i jego amplituda odczytana za pomocą czujników wału i wałka mieści się w 2 stopniach dla zaworu, który nie jest sterowany ( do 1400 obr) na obrotach biegu jałowego (700).Ten pomiar robimy dla gorącego silnika. Wszelkie inne pomiary robimy w czasie jazdy, które mogą jeszcze dyskwalifikować pracę tego zespołu. Zdarza się, że elastyczność zwrotna samego koła wskutek długotrwałego przesilenia za wolno się zmniejsza lub nawet chwilowo zawiesza się. Jest to mierzalne i w dwie osoby można zrobić znając założenia pracy sterownika silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 W dniu 18.04.2021 o 18:00, Proteader napisał: Powiem szczerze że nie poznaje auta po wymianie. Przyspieszanie jest o wiele łagodniejsze i nie ma już szarpania przy redukcji biegów. Uważaj tylko przy wymianie na śrubkę bo lubi spaść pod silnik Miałeś szarpnięcia przy zmianie biegów na wyższe i jak dodawałeś gazu przy włączonym biegu. Mam coś takiego że jadę np 4 bieg ściągnę nogę z gazu do zera i dodam to mam szarpnięcie. Poduszki mam nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Dokładnie takie symptomy. Szarpnięcie bardzo podobne jak przy redukcji biegów na wysokich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Dodaj Ceramizer do oleju silnikowego to efekt się zmniejszy jak nie ustąpi całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Proteader napisał: Dokładnie takie symptomy. Szarpnięcie bardzo podobne jak przy redukcji biegów na wysokich obrotach. Dzięki, mam na dzieje że pomoże bo już mnie krew zalewa. Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 A patrzyłeś w jakim stanie jest przepustnica? Jak już będziesz grzebał to zajrzyj i tam. Zwróć uwagę czy przypadkiem olej się nie zbiera we wtyczce i jak wyżej pisali będziesz miał pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Przepustnica nowa razem z uszczelnieniem całego dolotu oraz nowy mapsesnsor. Wtyczka jest ok ale ma lekkie luzu na sprężynce. Jak go wyciągnę i nim poruszam to słuchać jak tłoczek lata. Zero błędów na Clip. W jakim zakresie pracował Ci na wolnych obrotach?? U mnie podczas jazdy po wciśnięciu gazu skacze do 40+ a na wolnych w zakresie - 2 do +6-7 Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Wyprzedzenie zapłonu -0,5 +2-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kock Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Witam. Po wyjęciu elektrozaworu w górnej wnęce znalazłem kawałki plastiku. Wcześniej ktoś pisał że miał coś podobnego ale bez konkluzji co to i skąd się wzięło. Czy to część zaworu czy przywleczone z innego miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Czy podczas przyspieszania gdy czuć drżenie silnika na fotelu i wszędzie to może być wina zmiennych faz? Jest wtedy w aucie głośno, dynamika slabsza, gorzej się wyprzedza i na postoju wibracje silnika itd. Raz odpale i gdy jadę to drzzy wszystko, stanę na światłach, czekam na zielone i ruszę i nagle jak ręką odjal, jedzie jak po tafli szkła, zero jakichkolwiek wibracji i drgań, wtedy auto ma zryw jest ciche nawet do 4 tyś obrotów. Gdy zgasze auto i postoi chwilę i odpale znowu to wibracje i drgania powracają. I tak losowo. Zamówiłem już zawór. Nie mam pojęcia co to może być i, że nagle podczas stania w korku wszystko mija. Wybite sprężyny na tarczy sprzęgła też dają taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Drgania mogą być od cewek, zwłaszcza na LPG. Ponadto jeżeli masz gaz to trzeba zobaczyć co się dzieje z korektami wtrysku. Dalej przydały by się pomiary na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku: podciśnienie, wyprzedzenie zapłonu, temperatura, wykresy sond lambda, obroty, położenie przepustnicy. Jeżeli objawy zmieniają się po uruchomieniu ponownym silnika to szukałbym przyczyny w LPG. Zawór zmiennych faz tylko pierburga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 (edytowane) Edit. Zamówiłem z polecenia chłopaków z forum taki ELM. Jest płytka z programem, ale w lapku brak DVD, jaki program polecacie? Od razu mówię, że łączyć ma się z RENAULT i najlepiej FORDEM MONDEO od 2003 roku Edytowane 21 Maja 2021 przez Renia08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Udało się podłączyć. Takie mam info na początek, proszę o poradę jaki program ściągnąć do odczytu błędów, bo albo nie mam błędów albo program nie pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi