Renia08 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dopiero się przymierzam wiem tylko, że wymiana oleju na nowy nie zmienia nic jeśli chodzi o "polepszenie" pracy. Należy tylko wymienić ze względu na właściwości smarujące i żeby żadne opiłki nie uszkadzały skrzyni daleh i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 @Renia08 orientujesz się może ile wchodzi oleju do skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Do Meganki ze skrzynią TL4 wchodzi 1.9 litra, ew. ceramizer ale to znikome ilości ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martynaa93 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 6 godzin temu, Renia08 napisał: Dopiero się przymierzam wiem tylko, że wymiana oleju na nowy nie zmienia nic jeśli chodzi o "polepszenie" pracy. Należy tylko wymienić ze względu na właściwości smarujące i żeby żadne opiłki nie uszkadzały skrzyni daleh i nic więcej. Jak już Pan zastosuje ten ceramizer proszę napisać jak zachowuje się skrzynia. Czy pracuje trochę ciszej.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Co lepiej wlać MOTUL czy ELF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszNS Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Elf trochę lepszy niż woda ;) Tak twierdzą znawcy tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) A co myślicie o tym? Można lać? Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez ArturMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 @ArturMegane zalej ten, Ja osobiście już 45kkm zrobiłem jeżdżąc na tym i jest bardzo dobrze. Od wymiany do wymiany dolewam jakąś setkę oleju. Przy wymianie po zlaniu jest jak z frytek, auto chodzi dużo lepiej na tym niż na oryginalnym ELF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Ravenol, Neste, Amsoil , Millers, Valvoline - to czołówka firm olejowych, - Olej 5W40 ma większy wskaźnik lepkości oraz tworzy grubszy tzw; film olejowy, - Korzystniejszy olej to ; 0W40 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 29 minut temu, czik3n napisał: @ArturMegane zalej ten, Ja osobiście już 45kkm zrobiłem jeżdżąc na tym i jest bardzo dobrze. Od wymiany do wymiany dolewam jakąś setkę oleju. Przy wymianie po zlaniu jest jak z frytek, auto chodzi dużo lepiej na tym niż na oryginalnym ELF Swego czasu planowałem zmianę oleju na LM, ostatecznie pozostałem na Elf SXR 900 5W40 (zmieniam co 10 tyś, a jeżdżę głównie w trasie, przejeździłem już na nim 50 tyś, nie ma ubytków). Natomiast nie wiem czy ten który podałeś jest właściwy dla 1.6, ponieważ jest on tylko rekomendowany dla normy Renault 0700 lub 0710. Z LM olejem który spełnia powyższe normy jest LIQUI MOLY LEICHTLAUF HIGH TECH 5W40. On jest też niestety droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Według strony LM będzie pasował Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez ArturMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Dobierali mi go w InterCars po numerze Vin jako zamiennik do oryginalnego ELFA, jak mówiłem już prawie 50k za mną zaraz kolejna wymiana, i znów ten właśnie olej zaleję. Auto nie kopci, nie mam problemów, lekko poci mi się od klawiatury więc stąd możliwy ten ubytek oleju, poza tym jeżdżę dynamicznie więc 0.5L/10kkm to dla mnie akceptowalna wartość. Do tego zawsze filtr oleju Purflux, ewentualnie Mann Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez czik3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Jeżeli chodzi o dobieranie oleju w katalogu Inter Cars (IC_KATALOG) to najlepszą metodą jest dobór po normie producenta (nie po VIN). Ten katalog taką możliwość oferuje. Wiem, bo go współtworzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 12 minut temu, ArturMegane napisał: Według strony LM będzie pasował Wg wyszukiwarki tak jest, natomiast nie wiem w jaki sposób jest rozumiany przez nich olej który jest rekomendowany dla norm RN0700/0710 a spełniający te normy. Czy jest to tylko biznes czy jest jakaś różnica w specyfikacji. Ja w zasadzie przed każdą wymianą mam dylemat czy pozostać przy Elf czy zmieniać na inny. W zasadzie nie mam żadnych negatywnych skutków, a auto ma 190 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Ja mam już przeszło 180tyś z czego auto od dwóch lat w moich rękach kupione przy przebiegu 125kkm, pierwsza wymiana przez mojego mechanika na Castrol Magnatec 10w40.... zrobiłem na tym 10kk, zanim ogarnąłem co dokładnie wlał bez sensu było nie dojechać do 10kkm( pierwszy serwis olejowy po kupnie) . Od tamtej pory jeżdżę na tym LM, i problemów nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi