konwil Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 @witman - nie ma tematu Ja tylko chciałem podkreślić, to co napisałeś wyżej, że >>można<< 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blatio Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Jeszcze dorzucę swoje 0,03 PLN w kwestii spalania 1.4 TCe - rok temu latem udało mi się moją Megi zejść w trasie do "komputerowego" spalania 5,2/100 (zdjęcie). Tyle, że to już prawie nie była jazda, a warunki były bardzo sprzyjające: lato, powrót z Podhala na Śląsk (w części z górki, więc dużo hamowania silnikiem), muskanie gazu, zmiany biegów zaraz po wyświetleniu strzałki ekonomizera, nieprzekraczanie 80 km/h, a na ostatnim odcinku (autostrada A4) jazda za TIR-em, też 80 km/h, w jego tunelu aerodynamicznym. Do tego gdzie się dało, używałem tempomatu. W ogóle zauważyłem, że w moim przypadku używanie tempomatu obniża mi średnie zużycie paliwa, nawet w mieście (sic! w mieście tam gdzie się da, używam tempomatu i w moim przypadku działa) - ale to tylko moje zdanie. Podsumowując - gdy z samochodu zrobi się toczydło, napędzane wiatrem i siłą grawitacji, to i nawet 1.4 TCe potrafi zejść do 5 litrów z groszami. Ale jak już mówiłem - to raczej przetaczanie, nie jazda ;) Edytowane 6 Czerwca 2018 przez Blatio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Moje filmiki są już chyba Wam znane ;-) 1. Scenic III 1.4TCe~162KM - głaskanie gazu, spokojna jazda do 110km/h - spalanie 5,4/100km. 2. Autostrada A4 deszcz, mokra nawierzchnia, opony zimowe, prędkość ~140km/h, spalanie 7,5/100km. Do tych wskazań należy dodać 15-18% i wtedy mamy spalanie gazu 5,4= 6,37 LPG/100, oraz 7,5= 8,85 LPG/100km. Obecnie 8,85 LPG x 2,07zł = 18,32zł za 100km. I jeszcze raz chciałem pokreślić, że spalanie zależy w dużej mierze od techniki jazdy niezależnie czy jest to TCe, dci czy wolnossak, zwłaszcza w silnikach doładowanych technika jazdy ma kolosalne znaczenie ! Turbo żyje, Turbo pije ;-) Edytowane 6 Czerwca 2018 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 A nie powinno być: Turbo żyje, turbo pije paliwo i olej ;-)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Słusznie, uszkodzone turbo też potrafi wypić olej przez co można zarznąć niektóre modele silników. Edytowane 6 Czerwca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 2 godziny temu, Blatio napisał: W ogóle zauważyłem, że w moim przypadku używanie tempomatu obniża mi średnie zużycie paliwa, nawet w mieście (sic! w mieście tam gdzie się da, używam tempomatu i w moim przypadku działa) - ale to tylko moje zdanie. W moim również o czym zresztą już tutaj pisałem. Także ww. zdanie podzielam i również używam tempomatu gdzie się da. Choć w Krakowie raczej się nie da 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) A czy ktoś z Was robił aktualizację mapy silnika w 1.4TCe? Jest sens to robić? Jest jakaś różnica? Ile to kosztuje w ogóle? Nie chodzi mi o zwiększenie mocy, tylko wgranie nowszej mapy z ASO (jeśli w ogóle taka mapa istnieje) Dłuższe skrzynie montowali w nowszych rocznikach czy, to kwestia oprogramowania? Przy emeryckiej jeździe do 90km/h nie jestem w stanie zejść poniżej 6,5l, a patrząc na Wasze wyniki auto powinno palić litr mniej przy takim stylu jazdy. Nowe opony ze sprawdzonym ciśnieniem, jazda w dwie osoby bez bagażu i dalej nie mogę osiągnąć takiego wyniku, dlatego zastanawiam się czy taka aktualizacja coś pomoże. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez maciejmacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Były różne wersje skrzyń - w sceniku jest krótsza niż w megane (tu występowały dwie wersje - dłuższa w nowszych rocznikach, jest o tym cały temat gdzie zrobiłem zestawienie przełożeń itp). Co do nowych opon - w coupe miałem cały czas seryjne felgi 16" i opony continentala - średnie spalanie wychodziło około 6,7 l (te same wyniki przed i po chiptuningu). Zamontowałem nowe felgi 17" (z monaco gp) i na to opony Hankook 205/50R17 89 V VENTUS PRIME3 K125 (ciśnienie ustawione tak jak poprzednio) - średnie spalanie podskoczyło do 7,0-7,1 l. U rodziców przy tych samych felgach i oponach conti sport średnie spalanie wychodzi na poziomie 6,2 l (no chyba że się jeździ po emerycku to można zejść do 5,7 - 5,8 l). W clio III 1.2 16v którym jeździ brat (dużo jazdy po autostradzie z 3500-4000 rpm) po zmianie opon na Falken SN 832 ECORUN spalanie spadło z 6,0 l (na letnich, niestety nie pamietam co tam było i zimówkach - Continental WinterContact TS 860 165/65R15 81T, jak jeździła nim bratowa to średnie spalanie było na poziomie 6,7 l) na 5,7-5,8 l. Spalanie w dużym stopniu zależy od kierowcy i konkretnego egzemplarza - u mnie w domu w dwóch samochodach aktualnie jest różnica 1 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 A co z aktualizacją mapy? Daje to jakąś różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Nie wiem jak w 1.4 ale w 1.2 tce nowsze mapy przesuwaly max. moment mocno do góry z racji tego, że te silniki lubią palić olej a to przesunięcie momentu powoduje że oleju pali mniej ale za to moc jest dopiero na wyższych obrotach (na forum nissana bardzo na to narzekają ludzie). Ciekawe jak się moment kształtuje w 1.4 po wgraniu najnowszych map (tu co prawda problemu z olejem nie ma ale kit wie co się zmienia w mapie - z czegoś ten spadek spalania wynika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Dlatego ciekawi mnie ta duża rozpiętość spalania w 1.4tce i czy jest sens wydawać te 200zł na aktualizację. Jest różnica w spalaniu 5,5 a 6,5 przy dziadkowej jeździe, bo potem na autostradzie zamiast 7,5 spala 8,5, a nawet 9 litrów. Skrzyni nie zmienię, w mojej Megi przy 100km/h jest 2750obr/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Pisałem już nie raz, że dużo zależy od stylu i techniki jazdy, zwłaszcza jak ktoś się przesiądzie z wolnossaka na turbo i pozostaje mu tendencja to głębszego wciskania pedału gazu. Do nie dawna mój ojciec jeździł Meganką I lift 1.4 16V 98KM K4J i po mieście przy normalnej jeździe paliła 8-9 litrów Pb, a mój Scenic III 1.4TCe , który jest cięższy i wyższy spala w tych samych warunkach 11-12 litrów LPG (*9-10 Pb) i ma 162KM, a mój wcześniejszy Scenic II 2.0 16V F4R spalał po mieście około 12 litrów LPG i nie przesiadł bym się już na 2.0 16V co najwyżej na 2.0 TCe lub 1.8TCe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 @witman Proszę mi wierzyć, że jeżdżę nadspodziewanie dziadkowo :) A ktoś robił aktualizację softu w ASO? Może się podzielić opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Oplowski 1.4T~160KM pali w mieście więcej od 1.4TCe, 1.4TSI jest ponoć oszczędniejszy o jakiś 1 litr, ale tego trzeba dołożyć 1 litr oleju na 1000km, mojej koleżanki Fiat.500 0,9T potrafi wciągnąć w mieście 9,3 litra, nasz nowy nabytek Modus 1.2TCe 103KM D4Ft prawie 9 litrów, słyszałem o dieslach, które w mieście robią 6,5/100, ale to tylko słyszałem, nigdy nie widziałem. @maciejmacku wcześniej jakim autem jeździłeś ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 @maciejmacku uczyłeś się auta jeżdżąc na podglądzie chwilowego spalania i obserwując zachowanie wskaźnika w zależności od prędkości i obrotów? Polecam. W ten sposób wyczujesz kiedy auto pali najmniej i niekoniecznie będzie to dziadkowa jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi