Blatio Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 4 godziny temu, maciejmacku napisał: @witmanA ktoś robił aktualizację softu w ASO? Może się podzielić opinią? Było wałkowane na poprzedniej stronie. Przeczytałeś? W skrócie: Ja aktualizowałem w ASO u Kellera w Gliwicach. Koszt jakieś 152 zł. Guzik dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 6 godzin temu, Blatio napisał: Było wałkowane na poprzedniej stronie. Przeczytałeś? Oczywiście, że przeczytałem. 8 godzin temu, witman napisał: Oplowski 1.4T~160KM pali w mieście więcej od 1.4TCe, 1.4TSI jest ponoć oszczędniejszy o jakiś 1 litr, ale tego trzeba dołożyć 1 litr oleju na 1000km, mojej koleżanki Fiat.500 0,9T potrafi wciągnąć w mieście 9,3 litra, nasz nowy nabytek Modus 1.2TCe 103KM D4Ft prawie 9 litrów, słyszałem o dieslach, które w mieście robią 6,5/100, ale to tylko słyszałem, nigdy nie widziałem. @maciejmacku wcześniej jakim autem jeździłeś ? Wcześniej Mazda 6 2.0 benzyna 147km, spalanie przy spokojnej jeździe 6,0l/100km. W mojej megane nie ma szans na takie zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaveLombardo Opublikowano 2 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Szczerze mówiąc, nie wiem czym się tu jarać. Samochód spali tyle, ile musi. Litr w dół czy w górę - jakie to ma znaczenie? Oczywiście poza akademickim sporem :) Mój w mieście zjada zimą dychę, latem ciut mniej (bo klima), na trasie przy równej jeździe 7 litrów. I prawdę mówiąc, dopóki nie zacznie łykać 15/100 to mam to gdzieś. Jak pali za dużo - wywalić na śmietnik lub zmienić na rower (ewentualnie zmienić codzienne czynności operacyjne na bardziej dochodowe). A teraz serio. Trasę z centrum Polski nad morze - jakieś 270 km - zjadł mi 7/100. Spora część drogi DK 25 o standardzie drogi wiejskiej i co chwilę ograniczenia i inne utrudniacze. Nie oszczędzałem. Przyszła ochota i możliwości - w podłogę, droga z dupy - wersja emerycka. W mieście do pracy dojeżdzam około 3 km w jedną stronę. Tutaj jest słabo - dycha jak nic. I kluczowe pytanie - co z tym zrobić? Odpowiedź - nic. Auto je tyle, ile chce w określonych warunkach. I już. P.S. Kocham mojego Sceniora. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Jestem tego samego zdania co kolega @DaveLombardo litr w dół czy w górę nie ma większego znaczenia, to cena za frajdę z jazdy 1.4TCe jego kulturę pracy, dynamikę, wyciszenie oraz komfort przy wyprzedzaniu, są to parametry na bardzo wysokim poziomie w tym silniku, a jedynymi konkurentami mogą być obecnie 1,6TCe i 1,8TCe, bo 2.0TCe F4RT jest dużo głośniejszy i potrafi w mieście zassać lekko 13-15 litrów Pb, aby nakarmić ~230KM Nie miałem jeszcze przyjemności potestowania nowego 1,3TCe konstrukcja Ranault/Mercedes/Nissan. Dodam, że wystarczyło by część Wrocławia wyjechała na wakacje i zmniejszył się ruch na ulicach, a nasza Megi Coupe 1.4TCe~158KM spala w mieście 8,6 Pb/100km wg. komputera (=10,2 LPG/100), a średnia prędkość wzrosła z 20-21km/h do 23,8km/h co przełożyło się na blisko 1,5 litra mniejsze spalanie, podobnie jest w siostry dieslu 1,5dci 110KM z 8,3 zeszło na 7,0. Edytowane 3 Lipca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Spór akademicki, to prawda, ale dorzucę jeszcze o dCi (dla porównania): szwagier w służbowym 1.5 dDi 106 KM (Megane II kombi z 2008) miał po Warszawie 9,6 litra / 100 km. Ale to nie wynikało z niczego, po prostu miał gdzieś ile ten samochód pali. Moje 7,4 (ten sam samochód) wynika z - wg mnie - normalnej jazdy, ale ww. 8,3 to już musiałbym stać codziennie więcej jak jechać (zdarzyło się incydentalnie 8,5 - raz). Prędkość mam ca. 20-24 km/h. To tyle dygresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Dzisiaj wyniki testu spalania. Większość trasa, trochę drogi ekspresowej z prędkością 130km/h i krótkie odcinki po mieście. Dane według komputera: Przejechane - 692,8km Zużyte paliwo - 52,1l Średnie zużycie - 7,5l Średnia prędkość - 53,8km/h Po zalaniu do pełna (do pierwszego odbicia), dystrybutor pokazał 49,5l benzyny, co daje średnie spalanie na poziomie 7,14l. Poniżej zdjęcia jako dowód. Jak oceniacie ten wynik przy danej średniej prędkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 (edytowane) To by mogło się potwierdzać, gdyż Meganka mojej kuzynki zawyża w mieście o 0,8, a w trasie o 0,5, podobne spostrzeżenia ma jeden z naszych klientów, ale u niego była jakaś zupełna anomalia, bo w mieście komputer pokazywał 11,2/100, a na zbiorniku wychodziło mu 9,4 przy średniej około 20km/h. Mnie w tej chwili komputer w Sceniku wskazuje 9,2/100 przy średniej 23,3km/h to dość wysoka średnia jak na Wrocław jako, że jeżdżę na LPG trzeba do tego wskazania dodać 15-18% co = ~10,6 LPG/100. Mój wcześniejszy ScII 2.0 16V też zawyżał nawet o 0,7/100 , ojca Meganka 1.4 16V ma tak samo. Wiem, że to co teraz napiszę może nie być dobrze zrozumiane i zamieszam kijem w mrowisku, ale dziwi mnie jedna rzecz, jeżdżę i jeździłem wieloma autami, dlaczego w większości benzyniaków komputery zawyżają spalanie, a dieslach jest zaniżane spalanie ? Sprawdzałem to nie raz przy rożnych wyjazdach służbowych i prywatnych, nawet nie dawno u kolegi Peugocie 5008 1.6HDI, wspólny jednodniowy wyjazd na koncert 4os. 580km, autostrada, tankowaliśmy ON we Wrocku na Shellu po powrocie na tym samym Shellu i nawet tym samym dystrybutorze pod korek, komputer pokazał 6,6/100, a wg. dystrybutora wyszło prawie 7/100, podobnie było w Nissanie 1.5dci na wakacyjnej trasie do Chorwacji 2350km, komp. 6,2/100, a wg. zbiornika 6,64/100. Pomijam już fakt, że szwagier przychipował kiedyś Scenika 1.9dci 130KM na 156KM i cieszył się, że mu spadło spalanie i w trasie pokazywało 5,6/100, ale jak mu kiedyś zabrakło ON na autostradzie pod Wrockiem to po tej wpadce sprawdził spalanie na zbiorniku i wyszło 7,2/100 :-( Może nie tylko grupa VAG manipulowała w oprogramowaniu diesli ? ;-) Proszę nie brać tego co napisałem za wyrocznię, opisałem jedynie moje wieloletnie obserwacje i doświadczenia. Edytowane 11 Lipca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, witman napisał: To by mogło się potwierdzać, gdyż Meganka mojej kuzynki zawyża w mieście o 0,8, a w trasie o 0,5, podobne spostrzeżenia ma jeden z naszych klientów, ale u niego była jakaś zupełna anomalia, bo w mieście komputer pokazywał 11,2/100, a na zbiorniku wychodziło mu 9,4 przy średniej około 20km/h. Mnie w tej chwili komputer w Sceniku wskazuje 9,2/100 przy średniej 23,3km/h to dość wysoka średnia jak na Wrocław jako, że jeżdżę na LPG trzeba do tego wskazania dodać 15-18% co = ~10,6 LPG/100. Mój wcześniejszy ScII 2.0 16V też zawyżał nawet o 0,7/100 , ojca Meganka 1.4 16V ma tak samo. Bez względu na zawyżanie, @witman jak oceniasz średnie spalanie mojej Megane przy tej prędkości? Poza tym takie oszukiwanie ludzi poprzez zakłamywanie danych z komputera powinno być karane. Mamy XXI wiek, a komputer nie potrafi wyliczyć ile paliwa zostało?! Za przykład dam tylko, że po zapaleniu się rezerwy, zasięg wynosi zero, a ja jadę dalej Edytowane 10 Lipca 2018 przez maciejmacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 (edytowane) Spalanie Twojej Meganki uważam jest jak najbardziej w porządku. Jeszcze co do wskazań komputera, piszesz że zasięg wynosi zero, a jedziesz dalej, bo paliwo jest źle zliczane i go jeszcze zostało w zbiorniku, w innych modelach wskazywało jeszcze 50km i autko się zatrzymało, musiałem ratować raz szwagra i raz kumpla na autostradzie pod Wrocławiem, bo zabrakło im ropki. Edytowane 11 Lipca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Jak wytłumaczyć fakt, że nie wszystkim zawyża i niektórym zaniża? Da się w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 To nie jest żaden błąd. Tak jest zaprogramowany komputer, że po zapaleniu rezerwy (przy m/w 100km do przejechania) przestaje pokazywać zasięg. Ma to zmobilizować kierowcę do tankowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Nie chodzi mi o to, że nie ma zasięgu tylko o to, że jednym Meganka zawyża spalanie, co można zaakceptować i nawet fajnie bo się człowiek niemiło nie zdziwi, a innym zaniża i wtedy mogą być problemy bo faktycznie nie wiadomo ile nawet mniej więcej paliwa jest w baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) Pomiary spalania są niedokładne, bo zależą od wielu czynników i parametrów, większość z nich jest mierzona przez wszelkiego rodzaju czujniki w pojeździe, są jednak dwa ważne parametry, których elektronika nie mierzy, a są to jakość paliwa i wilgotności powietrza, a w tym wszystkim jest jeszcze oprogramowanie, które kalkuluje te wszystkie parametry i wyświetla wynik średniego spalania. W naszej Megi Coupe 1.4TCe~158KM z LPG podczas strojenia na hamowni, oprogramowanie zostało tak zmodyfikowane, że komputer pokazuje wskazania LPG z dokładnością +/- 0,2/100, podobnie ma zrobione mój kolega w Oplu Zafirze 1.4T~159KM z LPG. W sterownikach LPG są już ustawienia którymi można skalibrować pomiary i wskazania średniego spalania pokazywanego na wyświetlaczu, a zakres regulacji to około 35% w dół lub w górę. Tak czy inaczej najlepszym i najdokładniejszym pomiarem pozostaje nam tankowanie pod korek jeśli chodzi o Pb i ON oraz tankownie zbiornika LPG do pełna i wyjeżdżenia go do zera. Należy przy tym pamiętać, że dystrybutor też może trochę przekłamywać, ale jeśli zrobiłby kilka takich pomiarów na kliku dystrybutorach to będziemy bliżsi prawdy o spalaniu naszego autka ;-) Edytowane 11 Lipca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 @pbet to była uwaga do wpisu @maciejmacku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) @pbet a sprawdzałeś kiedyś swojego 1.6 16V jak wygląda spalanie wyświetlane przez komputer, a jak wychodzi z pomiarem na zbiorniku ? Edytowane 11 Lipca 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi