[email protected] Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Kup na firmę, faktury nie trzeba księgować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Zrobił się off top ale zakończę go stwierdzeniem, że to nie moja firma i nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Raczej odpada, musisz być w KRS. Kończymy offtop bo nam mody rachunek wystawią ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 To ja też do rachunku się dopisuję. ;) Ostrożnie z tymi zakupami na firmę. Bo zakup na firmę może wiązać się z rabatem i fakturą VAT, ale przy zakupie na firmę gwarancja jest krótsza niż przy zakupie konsumenckim. I tak, np. jak kupisz wiertarkę prywatnie , to masz na nią 2 lata gwarancji, ale ta sama wiertarka kupiona na firmę ma tylko rok gwarancji. Chyba że sprzedawca da z własnej woli dwa lata. Podobnie jest z różnymi promocjami np Tojoty albo Kiji . Był moment że jedni dawali 5 lat, drudzy 7 lat gwarancji, ale po * było że promocja dla klientów indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) 2 godziny temu, kacper69 napisał: Bo zakup na firmę może wiązać się z rabatem i fakturą VAT, ale przy zakupie na firmę gwarancja jest krótsza niż przy zakupie konsumenckim. Kupiłem ostatnio telefon na firmę - nie było tematu z gwarancją - normalnie 2 lata. Specjalnie się pytałem. Wcześniej reklamowaliśmy z firmy kartę pamięci (SD) po prawie dwóch latach - gwarancja jak najbardziej działa. Z tego co się wówczas dowiedziałem, to już chyba tak nie jest, że na firmę, to nie dwa tylko rok. Ale być może to dotyczy konkretnego sklepu jak pisze @kacper69. Do weryfikacji - pytanie przy zakupie. PS: Jakby co, ja płacę napiwek Edytowane 28 Lutego 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 14 godzin temu, pbet napisał: Jak każdy mechanik. Niewielu mechaników dzieli się tym rabatem z klientem, a podobno marże na części na poziomie nawet powyżej 100% są normą w tej branży. Swoją drogą jak jeszcze działał numer klienta "klub Renault" w Intercars to części można tam było kupić taniej niż na Allegro Jakby ktoś potrzebował części z InterTeam to służę pomocą. P.S. Marża to nie narzut - nie może być powyżej 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) 12 minut temu, Sarna1 napisał: P.S. Marża to nie narzut - nie może być powyżej 100% Jakie prawo tak stanowi? Jeśli klient decyduje się kupić towar i godzi się tym samym na zaproponowaną przez sprzedawcę cenę to co stoi na przeszkodzie? Edytowane 28 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Marza tez może być w % i tak najczęściej się ją podaje. Ale nigdy nie wyjdzie 100% bo wzór to cena sprzedaży - zakup/cena sprzedaży. I takie tam ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 No dobra, szczegóły, ale wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Dnia 28.02.2018 o 18:07, kacper69 napisał: ...przy zakupie na firmę gwarancja jest krótsza niż przy zakupie konsumenckim. I tak, np. jak kupisz wiertarkę prywatnie , to masz na nią 2 lata gwarancji, ale ta sama wiertarka kupiona na firmę ma tylko rok gwarancji... Odkop, ale informacja przydatna: - gwarancja to dobra wola producenta, daje lub nie i na ile chce. - rękojmia to obowiązek sklepu narzucony przez prawo. Kiedyś było tak, że osoba prywatna miała 2lata (niezgodność towaru z umową), a na firmę 1 rok (rękojmia). Parę lat temu zmieniły się przepisy i teraz i firmy i osoby prywatne mają rękojmię na 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naive Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Mam Fluence 1,6, więc cena wymiany rozrządu jest do porównania. Otóż w serwisie autoryzowanym wymiana rozrządu z pompą wodną i paskiem akcesoriów kosztuje aktualnie 2804,71 zł. Więc mam pewność, że u nich rozrządu nie będę wymieniał. Trzeba pamiętać, że gwarancje na usługę / taka jak wymiana rozrządu/ mamy wtedy gdy usługodawca daje taka gwarancję i nie jest ona obowiązkowa. Natomiast obowiązkowa jest rękojmia, trwa dwa lata, sprzedawca odpowiada za wady fizyczne i prawne tego co nam sprzedał . Czym to się je określa kodeks cywilny, natomiast warunki gwarancji ustala gwarant którym może być sprzedawca albo producent. Natomiast przy rękojmi zawsze odpowiada sprzedawca. Nie wnikam w szczegóły, bo akurat nie jestem specjalista od prawa cywilnego, ale warto pamiętać, że stosowanie gwarancji nie wyklucza rękojmi i odwrotnie. Paragon nie jest dowodem gwarancji, natomiast jest podstawą do rękojmi. By była gwarancja sprzedawca musi jej istnienie okreslic pisemnie, rękojmia istnieje z mocy prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilos Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Dzisiaj odstawiłem swoją Meganke na wymianę rozrządu - cena 800 zł ( lokalny serwis samochodowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Kompletny z pompą wody, wymiana płynu chłodniczego itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilos Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) Tak, kompletny. Zapłaciłem jednak 1000 zł (paragon), wymieniony był też pasek akces. oraz płyn chłodniczy i jakieś zapinki zderzaka. Edytowane 27 Listopada 2019 przez wilos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Tanio. Rozpisz co za ile i jakiej marki. Pasek akcesoriów oczywiście z rolkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi