pbet Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) W 1.6 110KM nie ma potrzeby takiego kombinowania. Po 10 minutach w kabinie jest już całkiem przyjemnie. Dziś było -14, procedura jak wczoraj, czas podobny. 7:24:51 / 7:34:01 Edytowane 23 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lantar8 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 To i ja dorzucę swoje trzy grosze. W moim 1.4 czas nagrzewania między wyłączonym nawiewem, a "auto" znacznie się różni, dlatego włączam nawiew dopiero po pełnym zagrzaniu samochodu. Z samochodu jestem taki zadowolony, bo jeździ póki co bezawaryjnie, że jestem w stanie się dla niego poświęcić haha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruku Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Nawiewów nie musisz wyłączać , wystarczy że ustawisz temperaturę na LO. Sprawdzałem bez nawiewów i na LO mniej więcej tak samo się nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) @MichalVTS może edytujesz tytuł tematu i dopiszesz "oraz 1.6 110KM"? Pojawiło się już w tym wątku trochę o 1.6 i może w ten sposób byłby pełniejszy, bardziej kompletny i ogólniejszy temat. Trochę bez sensu byśmy zakładali nowy temat dla 1.6 ponieważ tam też pewnie jak zwykle pojawią się posty użytkowników 1.4 Tce. Przy okazji użytkownicy obu jednostek mogliby się wymieniać doświadczeniami i w jednym miejscu byłoby porównanie. Wydaje mi się, że wszyscy na tym skorzystamy ale decyzja należy oczywiście do Ciebie. Daj znać. Jako, że zaczynam przygodę z ELM iCar3 oraz apką Torque dzisiaj trochę testowałem ów zestaw. Poniżej kilka screenshotów. Przed odpaleniem i odpalenie. Temperatura zewnętrzna 6st.C. Pierwszy kwadracik przy 50st.C (temperatura dość szybko rosła i żona nie zdążyła ze screen'em ). Po czasie widać, że na ssaniu stałem jakieś 1,5 minuty od odpalenia. Drugi kwadracik przy 80st.C, w ruchu miejskim przejechałem dokładnie 2,9 km wg GoogleMaps. Przeprowadzałem już 3 takie testy i zawsze pierwszy kwadracik zapala się przy 50st.C, a drugi przy 80st.C. Nawiew z siłą 2/8, szyba/nogi, ustawiony na 22,5st.C. Edytowane 9 Lutego 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 15 minut temu, pbet napisał: @MichalVTS może edytujesz tytuł tematu i dopiszesz "oraz 1.6 110KM" Mówisz i masz już zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 @aston76 dzięki choć chciałem by założyciel tematu zdecydował. Mam nadzieję, że Michał nie będzie miał nic przeciwko ale jeśli tak to dajcie znać i założę osobny temat dla 1.6, a tutaj wrócimy do starego tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) @pbet, czy iCar'em da się odczytać temperaturę oleju? Edytowane 9 Lutego 2019 przez ABCMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 @ABCMegane niestety nie. Ciekawe czy innym ELMem się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Bardzo się przydałby ten wskaźnik. Ale da się odczytać jeśli jest czujnik jest zamontowany fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Niczym się nie da odczytać temperatury oleju bo nie ma takiego czujnika. Chyba, że jakiś program wylicza temperaturę oleju na podstawie temperatury cieczy, czasu jazdy w powiązaniu z obciążeniem silnika itp. Gdyby był taki czujnik to pewnie torque by to odczytał. Jest czujnik temperatury oleju ale tylko skrzyni automatycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 W VW temperaturę oleju można odczytać z poziomu komputera pokładowego ale o tym już pisałem. Szkoda. Zastanawiam mnie jednak, że w Golfie, którym jeździłem temperatura płynu i oleju jaką zauważyłałem była o wiele wyższa od 86st.C, a tyle maksymalnie dziś zarejestrowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 W clipie jest tylko szacunkowa temp oleju silnikowego. Obliczania jest na podstawie temp. płynu obciążenia silnika obrotów itp itd. Ale ta wartość to tylko wskaźnik który nijak ma się do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 @pbet nie mam nic przeciwko skoro ma to pomóc wszystkim użytkownikom forum Ja ostatnio zauważyłem, że w mojej Meganie (przy temperaturze zewnętrznej około -3) nagrzewa się do pierwszej kreski po około 5km spokojnej jazdy, a druga kreska po około 10km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 @MichalVTS może kupisz sobie ELM? Dane będą bardziej kompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Właśnie miałem gdzieś Elma, ale zapodział się. Pożyczę przy okazji od kolegi i wrzucę co mi wyszło dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi