witman Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Czy udało Ci się już sprawdzić ile masz dotrysku Pb w trasie bez Pb na zimny rozruch. Może masz taką funkcję odczytu w samym oprogramowaniu LPG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Gwarant zablokował modyfikację hasłem i mogę jedynie nagrać oscyloskop chociaż wtedy da się podejrzeć trochę więcej. Latem, jak wracałem znad morza to litrazowalem benzynę: 0,8 L. Później już miałem eksploatację bardziej mieszaną z przewagą miasta/krótkie odcinki to wyszło 1,2 L. Teraz pewnie sięgnę 1,5. Natomiast gaz mało zmiennie bo w okolicy 6,9-7,1 się utrzymuje. Jako ciekawostkę zamieszczam informację że poddałem gazowaniu 1.0 TCE. Pierwsze tankowanie 7,1 LPG. Tankowanko benzyny: 1,1 L na 100 km na dystansie 1400 km. Gaz 6,94 L. Wygląda na to że gazu przy moim stylu jazdy będzie palił 7 gazu i 1 benzyny. Spodziewałem się że będzie to 8 +1. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Wyprzedzenie zapłonu na wolnych obrotach: -2,3 do -3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 W dniu 24.10.2022 o 19:03, szwagier24a napisał: Kąt wyprzedzenia zapłonu zmierzony jak jeszcze nie miałem instalacji oscylował 5,5 - 8,5 stopnia. 8 godzin temu, szwagier24a napisał: Wyprzedzenie zapłonu na wolnych obrotach: -2,3 do -3. Kolego masz coś wg; mnie nie halo; 1/ Komputer silnika oblicza niezbędną dawkę wtryskiwanego paliwa, mierząc ; a/ ilość zasysanego powietrza za pomocą map sensora, b/ temperatury z czujnika ; - temperatury płynu chłodzącego silnika, - temperatury powietrza wlotowego, c/ prędkości obrotowej silnika z czujnika położenia wału, d/ pomiar tlenu w spalinach z sondy lambda, 2/ Oprócz typowych pomiarów warto; - sprawdzić ilość spalań stukowych, 3/ Minusowy kąt wyprzedzenia zapłonu ; - to sterownik działa jak w systemie awaryjnym, - najważniejsze jest bezpieczeństwo - nie ważny moment obrotowy, czy spalanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: wg; mnie nie halo; Nie halo jest skanowanie Torque. Clip, ddt4all, pyclip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 14 godzin temu, sylwekdm napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Torque jest akceptowalny. Znam dużo gorsze, które są bardzo popularne. Oczywiście zgadzam się z wymienionymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Standardowo oczywiście brak błędów zapisanych w sterowniku silnika. W wolnej chwili zrobię pomiary Maxiecu, wyjmę bezpiecznik z instalacji gazowej. Nie wiem czy sterownik w tym silniku zlicza ilość spalań stukowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: 3/ Minusowy kąt wyprzedzenia zapłonu ; - to sterownik działa jak w systemie awaryjnym, - najważniejsze jest bezpieczeństwo - nie ważny moment obrotowy, czy spalanie Co to za bzdura. Pierwsza jest ekologia i większość nowych samochodów tak ma nawet do -4. Pomiary robione firmowym Lunchem z aktualizacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 19 minut temu, jabrze napisał: większość nowych samochodów tak ma nawet do -4. Nie interesuje mnie w tej chwili większość samochodów lecz 1,3 / TCe / megan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Z kosiarek ze stajni Renault mamy we flocie 0,9; wykończony 1,2; 1,4 i 1,6 stojący z podejrzeniem awarii silnika w ASO. Akurat 1,3 nie mamy, ale dopytam się o to kolegi z ASO. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Więc (wiem, nie zaczyna się od: Więc): nagrzałem silnik na benzynie i: kąt wyprzedzenia zapłonu na wolnych oscyluje od max -4 do - 0,5 stopnia - z reguły -2,5 do -0,5 - uważam że jest to OK. Ciśnienie listwy tak jak pisałem 98-99 bar. Licznik wypadania zapłonu: tu jest zagadka bo Maxiecu rejestruje coś w rodzaju licznika wypadania zapłonu: sumy przerw zapłonu po połączeniu i ważeniu w węglowodanie okna; i wyniki dla każdego cylindra są 0, ale: po przegazowaniu raz na trzecim, raz na drugim pojawia się wartość 22 po czym po chwili jest 0. Mnie bardziej martwi fakt: korekta krótkookresowa jest na -6 do - 8%, długa na +14, na gazie jest gorzej bo krótka rośnie na 2-4%, długa zostaje w 0. Niepokoi mnie to, ale firma, która tą instalację zakładała twierdzi, że wszystko jest OK - klient się nie zna - jest debilem. Myślę, że te korekty nie są na tyle groźne bo inaczej sterownik wyrzucił by błąd. Sprawdzałem czy występuje spadek ciśnienia gazu podczas buta: nie występuje. Co do programów: Maxiecu ciągle się uczy - zbyt dosłownie tłumaczą odczytane parametry; Motordata źle odczytuje temperaturę spalin - ponad 100 stopni podczas gdy Maxi i Torque rzędu 400 - przez to myślałem, że mam uszkodzony czujnik temperatury spalin - tylko dla czego? Sprawdzałem trzema programami: Motordata, Maxiecu, Torque - błędów w silniku brak; za pomocą dwóch różnych interfejsów: MPM-com i ELM 327 w tej właściwej wersji bo ma takiego który nie czyta Renaulta. Pozdr. Łukasz Andrzej-2010: dziękuję za czujność. W dniu 27.10.2022 o 18:19, jabrze napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 przeczytaj dokładnie ten punkt - aniewa Najtrwalsza okazuje się najmniejsza "kosiarka", której jestem fanem - co prawda 1.0. Dlaczego: błyskawicznie przełącza się na gaz, mój 1.3 potrzebuje zdecydowanie więcej czasu na rozgrzanie. 1.0 fajnie rozwija moc, czuć nagły przyrost mocy po przekroczeniu 2 tyś. obr., resztę robi skrzynia biegów - skrzynia 5, która uważam, jest lepsza od 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Wg; danych z tabelki 3 - od końca; Absolutne ciśnienie w układzie dolotowym to 28 kPa; - znaczy to tyle, że podciśnienie wynosi 62 kPa, - a to oznacza, że w układzie dolotowym są za duże opory przepływu, Mniejsze podciśnienie w dolocie – to mniejszy kąt wyprzedzenia zapłonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Absolutne ciśnienie w układzie dolotowym to 28 kPa; - znaczy to tyle, że podciśnienie wynosi 62 kPa, - a to oznacza, że w układzie dolotowym są za duże opory przepływu, Mniejsze podciśnienie w dolocie – to mniejszy kąt wyprzedzenia zapłonu Hm, jak dobrze liczę to podciśnienie wynosi 72kPa. I jak najbardziej 28kPa to właściwe ciśnienie absolutne w kolektorze sprawnego silnika tego typu. I co więcej nie ma to nic wspólnego z oporami przepływu. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) 2 godziny temu, carsik napisał: jak dobrze liczę to podciśnienie wynosi 72kPa. Dobrze liczysz, 2 godziny temu, carsik napisał: I jak najbardziej 28kPa to właściwe ciśnienie absolutne w kolektorze sprawnego silnika tego typu. 28 kPa - to właściwe podciśnienie w układzie dolotowym, ale nie ciśnienie absolutne Edytowane 28 Października 2022 przez Andrzej-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 9 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: Wg; danych z tabelki 3 - od końca; Absolutne ciśnienie w układzie dolotowym to 28 kPa; - znaczy to tyle, że podciśnienie wynosi 62 kPa, - a to oznacza, że w układzie dolotowym są za duże opory przepływu Filter powietrza ma 5 tyś przebiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi