wg86 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Gdy kupiłem meganke 1.6 miałem zalany olej shell 5 w 30 i teraz na wymianie mechanik również zalał mi shell 5 w 30 . Dużo osób pisze że jeździ na 5 w 40. Czym to się różni? Teraz założyłem lpg. Powinienem zmienić na 5 w 40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 @wg86 lepsze smarowanie przy wyższej temperaturze względem w30, chcesz to zmieniaj Ja jeżdżę na 5w40 wcześniej jednorazowo miałem 10w, i w tym przypadku autko faktycznie teraz łapie lepiej temperaturę, a i masła pod korkiem nie mam zimą :D. Co do sprawdzenia różnicy między w30/40 nie jestem w stanie ani tego sprawdzić, ani ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Dnia 6.02.2019 o 06:24, Piotr.. napisał: Kupiłem ELF Evolution 900 SXR 5W40. Nie eksperymentuję i w benzynach go stosuję wymieniając raz do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wg86 Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W niemczech raz lali 5w40 a potem 5w30 i teraz mechamik mi wlał 5w30 ponownie schell taki jak był ostatnio w niemczech. Teraz już będe sam wymieniać i z Waszych wypowiedzi wychodzi na to że każdy jeździ na 5w40. Ja mam megane 3 1.6 110 km w lpg to następnym razem lepiej będzie 5w40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Też mam 1.6 LPG auto kupiłem, i mechanik wlał mi 10w40 zrobiłem na tym 12tyś, i przy następnej wymianie miałem już swój 5w40 ( tak wyczytałem, że ten olej jest zalecany, a 10w w ogólę do tego silnika) bez płukanki zalał mi 5w40 śmigam i jest ok, a zrobiłem od tamtego czasu już z 23tyś. Jestem już po 2 wymianach na 5w bo w przeciągu roku wymieniłem olej 3x po około 12tyś (dlatego nie robiłem płukanki przy takich wymianach samo z siebie się w końcu wypłuczę ), autko śmiga oleju praktycznie nie bierze nic, jakieś znikome ilości głównie po przegnaniu na autostradzie :D. 5w30 nigdy nie lałem, ale skoro 5w40 jest lepsze przy wyższej temperaturze to nic nie tracisz, a nawet zyskujesz Edytowane 12 Lutego 2019 przez czik3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Podepnę się pod temat, żeby nie zaczynać nowego: Generalnie sytuacja następująca: silnik bliźniaczy 1.6 100 K4M 848, aktualnie jeździ na Elf SXR 900 5W40 czyli oleju na bazie syntetyku, chciałbym zalać na syntetyka Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40, jak wygląda w praktyce zmiana oleju z tego na bazie syntetyka na pełny syntetyk? Lepkość ta sama, normy RN0710 spełniają oba ale czy mogą być jakieś negatywne skutki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Możesz śmiało zmienić, nic się nie będzie dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martynaa93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Witam . Trochę z innej beczki, ale widzę że tutaj coś się dzieje. Mam takie pytanko. Czy ktoś z was miał problem głośnej pracy skrzyni biegów w megane III 1.6 benzyna? Przeczytałam na innym forum że to dość częsty problem w tym silniku I że ten typ tak ma... z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Masz trochę przebiegu. Olej w skrzyni powinno się zmienić. Trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma wycieku od strony półosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martynaa93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Byłam u mechanika stwierdził, że wszystko jest w porządku. Sprawdził olej w skrzyni I jest ok. ... może zmiana na jakiś inny olej by pomogła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 1 godzinę temu, Martynaa93 napisał: Byłam u mechanika stwierdził, że wszystko jest w porządku. Sprawdził olej w skrzyni I jest ok. To, że poziom oleju w skrzyni jest ok nie oznacza, że nie warto byłoby pomyśleć nad jego wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martynaa93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Polecacie jakis konkretny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulco Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jaki olej z wyższej półki, niż ELF? 5W40, powiedzmy max 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Liqui Moly polecił mi do Meganki sprzedawca jak i mechanik zamiast tego syfu Elfa. Wiadomo, droższy jest przynajmniej u mnie, 5l okolo 200 zl. A co do skrzyni to już nie pamiętam jaki inny niż Elf. Jak się dowiem to dam znać bo tamten schodzi szybciej z półek niż Elf. Dolać można ceramizera, prawdopodobnie uciszy trochę( wypełni luki w zużytych elementach) koszt w granicach 70 zl za ceramizer. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Renia08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martynaa93 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Renia08 napisał: Liqui Moly polecił mi do Meganki zamiast tego syfu Elfa. Wiadomo, droższy jest przynajmniej u mnie 5l Okolo 200 zl. A co do skrzyni to już nie pamiętam jaki inny niż Elf. Jak się dowiem to dam znać bo tamten schodzi szybciej z półek niż Elf. Dolać można ceramizera, prawdopodobnie uciszy trochę( wypełni luki s zużytych elementach) koszt w granicach 70 zl za ceramizer. Stosował Pan ten ceramizerw swoim aucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi