tomek evo Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Różnice w lepkości 0W40 a 5W40 mogą być odczuwalne już przy kilkustopniowych mrozach. Oczywiście wiele zależy od konkretnego oleju ale na zimę 0W40 to bardzo dobra lepkość i nadaje się ona również do całorocznej eksploatacji. W lepkości 0W40 możemy znaleźć wiele b. dobrych jakościowo olejów (w tym oleje na bazach PAO-syntetycznych), o które w lepkościach 5W40 a jeszcze bardziej 5W30 coraz trudniej jeśli wybieramy olej full saps. Wczoraj rano robiłem dolewkę oleju przy minus 13 stopniach ale olej po wyjęciu z bagażnika gdzie pewnie temperatura była niewiele wyższa (w nocy było jeszcze zimniej) był na szczęście bardzo płynny - praktycznie podobnie płynny co "normalnie" (olej 5w30 rodzimej produkcji). W zeszłym roku 'zamroziłem" 10W40 i przy minus 15 to była tragedia - olej w ogóle nie chciał płynąć i nabrał konsystencji bardziej zbliżonej do smaru. To pokazuje jak duże mogą być różnice i jak lubiany przez Kowalskiego olej o lepkości 10W40 zachowuje się w niskich temperaturach. A masa Kowalskich leje go (często za poradą mechaników) do aut z turbosprężarkami, które są szczególnie wrażliwe na jakość smarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordboss Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Ostatnio sprawdzałem "płynność" 15w40 Castrol który leży w garażu i przy -12 był zaskakująco płynny wiele koncernów stosuje już do diesli 0w30 np w naszym Picasso z 2.0 HDI przewidziany jest taki olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek evo Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 0W30 to jest dobry trop. Nie tylko PSA i Ford zalecają tą lepkość ale również jest coraz więcej olejów w tej lepkości spełniających inne normy producentów np. VW 504/507. W garażu masz -12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Gulf Formula G 5W40 5L Jakie opinie? Z tego co widzę, tani jak barszcz - 90zł bańka 5l https://filtrytotu.pl/pl/oleje-silnikowe/41624-gulf-formula-g-5w40-4l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordboss Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Ja bym lał jednak coś lepszego, od kilku lat używam Motul i szczerze mówiąc usłyszałem różnicę w pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekpli Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 na elf 5w40 160kkm, nie przesadzajcie ze olej to jakikolwiek problem. Bez stresu, lepkosc specyfikacja i na najbardziej popularnym 160kkm bez problemu sie robi. REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 koledzy kupiłem auto, zawiozłem do "mojego" zaufanego mechanika by wymienił filtry i olej i wlał mi 10w40 Castrola, zrobiłem już autem 11tyś, ale do wymiany oleju nim wrócę do polski zrobię około 15k łącznie. Tutaj piszecie, że olej jaki powinien być wlewany do tego silnika to 5w40, czy przy wymianie teraz oleju na 5w40 nic " nie uszkodzę" ? czy już lepiej zostać na 10w40? auto oleju nie pali, ubytków praktycznie nie mam poza tym, że lekko mi się poci od rozrządu, ale i tak jest do wymiany więc bez znaczenia.. PS. nie wiem jaki lała poprzednia właścicielka bo sama nie wiedziała ( lał jej mechanik) , a karteczki nie było. PS2 w trakcie tzn jakieś 4tys km temu założyłem LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Przejście na 5w40 przeważnie nie niesie zagrożenia, mechanicy wolą lać 10w40 jeśli nie wiadomo na czym jeździł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Czyli zmieniać, czy jeździć na 10w40? jakiej marki olej polecacie? coś mi się wierzyć nie chce, że ten ELF taki najlepszy Regulamin: pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s27 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Mam pod nosem auta firmowe z 1,6 -16V, zrobiły na gazie około 700 tys. km. pytałem na jakim oleju jeżdżą, tylko i wyłącznie pełny syntetyk ELF, gdy nalali Castrola to silnik zaczął brać olej, po płukaniu i ponownym przejściu na ELFA wszystko wróciło do normy - wnioski wyciągnijcie sami. Regulamin|: pkt. 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Aby nie być gołosłownym, proszę podaj konkretny typ, oleju Elf. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Również chętnie się dowiem jaki olej najlepiej spisuje się w tym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Też chętnie się dowiem co to za "pełny syntetyk ELF". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Przejście z 10w40 Castrol Magnatec na 5w40 ELF zalecany przez producenta to dobry krok czy strzał w kolano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Jak czytam forum to nie ma chyba dobrej odpowiedzi na to pytanie. Nikt nie odpowie na 100% bo ryzyko jakieś tam istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi