witman Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 KNC to skrót od knock z angielskiego - stuk. A tu chodzi o spalanie stukowe KNC C1 - ilość spalań stukowych zarejestrowanych na pierwszym cylindrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 17 godzin temu, yugo napisał: Masz rację. Właśnie znalazłem - koszt to 24,99zł - mam nadzieję, że będzie poprawnie wskazywała dane. Ja miałem te wskazania ale potem wtyczka zniknęła z sklepu play (byla za darmo). Nie ma silnika 1.4 tce, ja wybierałem 2.0 i działalo 17 godzin temu, yugo napisał: (nie pamiętam jakiej, chyba poniżej 0,9 bara). obecnie układy chłodzenia są projektowane na nadciśnienie 1.4 bar (tyle trzymają korki w zbiorniczkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Wtyczka działa. Wybrałem Megane III 1.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo19705 Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Pytanie. Czytałem gdzieś, ze silniki 1.4 TCe z roku 2012 mają poprawione, mocniejsze uszczelki pod głowicą w stosunku do tych z lat 2009-2011. Czy może ktoś potwierdzić, lub zaprzeczyć. Mam na oku megankę z takim silnikiem właśnie z 2012 roku. Przebieg poniżej 100 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 czy mocniejsze nikt nie wie ;D ale maja inne niż modele 2009-2010, do tego przeprojektowany uklad dolotowy i bebechy silnika troszkę się różnią (choćby szklanki). Do tego skrzynia 6 biegowa jest dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Na początku 2011r. była zmiana, uszczelki pod głowicą też już były inne. Do tematu wymiany uszczelki pod głowicą w formie przestrogi wrzucę ciekawy materiał z ostatnich tygodni, jaki to był silnik nie będę pisał, aby nie wzniecać niepotrzebnej dyskusji. Przez dłuższy czas w aucie wyciekał płyn z układu chłodzenia, wyciek był przy kolanku wejścia do głównej chłodnicy, użytkownik bagatelizował ten fakt i dolewał świeżego płynu, doszło do przegrzania silnika w końcu nie wytrzymała tego uszczelka pod głowicą, auto trafiło do nas na lawecie. Odczyt zarejestrowanych błędów wykazał 6 krotne przegrzanie silnika w przedziale 1014km, temperatura płynu 126,2*C Edytowane 11 Lutego 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 to ten wyciek nie był mały żeby tyle płynu ubyło aby zagotować silnik. pewnie dolewał jak mu się przypomniało , swoja droga dziwne ze nie zainteresował się tematem , skoro musiał dolewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Osłona pod silnikiem była cała mokra od płynu, więc trochę go ubywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) @witman Cześć, wymieniłem ostatnio rozrząd u siebie (przy 110k km), Auto wydaje się już mniej szarpać i ogólnie lepiej się prowadzi (łańcuch był już o połowę wysunięty). Po wymianie jest dziwny szelest, który nagrałem. Od 2 sekundy go dobrze słychać. Co to może być? Szelest jest jak lekko przygazuje od 750 obrotów do 1000 obrotów. Silnik rozgrzany. Na zimnym tego nie ma. EDIT: W 10 sekundzie słychać dźwięk "helikoptera", który po wciśnięciu sprzęgła przestaje być słyszalne, zapewne łożysko oporowe? Edytowane 22 Lutego 2020 przez pawelosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 @pawelosek Co do dźwięku "helikoptera" - to nie łożysko oporowe (którego w 1.4 TCe nie ma bo jest wysprzęglik hydrauliczny) a dwumasa... szykuj $ bo zaboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Dnia 4.03.2020 o 23:00, trybik napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Czyli wszystko się składa w jedną kupę. Wibracje przy schodzeniu z obrotów przy hamowaniu silnikiem w okolicach 3 tys obrotów. Albo szybkie przyspieszanie do 4-5 tyś obrotów , wciśnięcie sprzęgła powoduje lekkie wibracje na pedale... Domyślam się, że z 3,5-4 tyś bd ta impreza kosztowała?... Poprzedni właściciel chyba nad wymiar eco jeździł (pewno obroty po 1,5-1,8 tyś...) Auto ma oryginalny przebieg obecnie około 110 tyś... (sprawdzony przez ASO, różne strony weryfikujące vin i poprzez książkę serwisową) Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Z tymi wibracjami to norma w tym złomie. Ja u siebie już wymieniałem dwumasę z kompletnym sprzęgłem (nie daj się namówić na używkę), poduszki silnika i skrzyni (dolna poduszka) i jak drżał tak drży nadal. Co do dwumasy - w zasadzie wyboru nie ma, jest jeden producent - LUK. Jakościowo - słabo. U mnie po wymianie dwumasa była cicho jakieś 2 miesiące, teraz znowu ją słychać ale prędzej spalę ten samochód niż wymienię ją jeszcze raz (no chyba, że z kolejną 6 już skrzynią). Sama dwumasa to ok. 1300-1400 PLN + sprzęgło i robi Ci się ok. 2k PLN. Do tego wymiana i masz 2,5k PLN... a jak dojdzie do tego cieknący wysprzęglik to jeszcze 200 PLN. Powodzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Dnia 4.03.2020 o 23:13, trybik napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Auto z Niemiec - same problemy, kumpel ma z Polski i nie ma ani wibracji, a sprzęgło ideolo chodzi i skrzynia również. Póki co powoli się przyzwyczajam do tych wibracji, już 8 tyś km i nadal tak samo ani gorzej ani lepiej... Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Mamy trochę 1,4TCe w rodzinie i wśród znajomych w Megane & Scenikach i jakoś nie zauważyliśmy problemów z drżeniem i 2masami, mamy też Scenika Grand 7osobowego rocznik 2010, który tyra po Wrocławiu na taxi, niebawem dobije do 300tys.km, skrzynia i 2mas fabryczny. Owszem wymienialiśmy 2mas i sprzęgło w takiej M3 Coupe przy przebiegu około 160tys.km, autem jeździł taki młody Stig, szybki i wściekły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lendis Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Podłączam się, bo dzisiaj moja Megi mnie przestraszyła. Jadę sobie do pracy, obserwuję kumpla w lusterku. nagle zniknął w chmurze białego dymu (temperatura na dworze -1). Chmura nie była mega gęsta i był to tylko strzał - jednorazowa porcja z wydechu. Wcześniej się to nie zdarzało. Dym śnieżnobiały. Ostatnimi czasy zauważyłem też delikatne spadki płynu chłodzącego - zawsze do tego samego poziomu, nigdy niżej (ale chyba gdzieś wycieka, bo zaczęło lekko walić nim w aucie). Oleju nie przybywa. Zrobiłem test kupiony w sklepie motoryzacyjnym i płyn nie zmienił koloru. Silnik pracuje równo, nie szarpie, nie muli, przyspiesza jak Szatan (ostatnio miałem jedynie problem z sondą lambda, ale po wymianie jest good). Czy mam zaczynać się bać o uszczelkę? Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez lendis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi