czarnybrat Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Witam Jestem przed zakupem meganki grandtour i mam do wyboru gt line z motorem 1.33 160km lub intens 1.7 dci 150 automat macie jakieś informacje na temat tych silników jak jest z ich eksploatacją/awaryjnością? Bardzo proszę o wyrozumiałość jestem nowy na forum i chciałbym kilka informacji uzyskać na temat tych silników. Pozdrawiam macie jakieś informacje na temat tego motoru? w sobotę muszę zakupić nowy samochód i zsatanawiam się jeszcze nad motorem 1.7 dci ale rocznie pokonam ok 15 tyś km. Pozdrawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Kumpel z roboty ma talizmana 1.6 dci . Miał auto na serwisie i w zastępstwie jeździł 1.7 dci. Stwierdził że silnik ekonomiczny i cichy ale jego lepiej chodzi bo ma biturbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 12 godzin temu, [email protected] napisał: Dokładnie tak samo nie wiesz co z nim robił poprzedni właściciel. ?? nie rozumiem tego co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Napisałeś, że auta demo są dawane klientom i nie do końca wiadomo co oni z nimi robią. To dokładnie tak samo jak nie wiemy co robili z autami ich poprzedni właściciele zanim znaleźli na nie nowych szczęśliwych nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 No zgadzam się, wątek dotyczył demo które niby jest pewne ;) a dla mnie pewne nie jest i ja bym takiego auta raczej nie kupił. Chyba ze diler dorzucił by pełna gwarancje na 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Przy przebiegach 15tys.km rocznie diesla raczej średnio się opłaca, a jeżdżąc w mieście i na krótkich odcinkach tym bardziej. Już w tej chwili diesla jest ciężko sprzedać, a co będzie za kilka lat ? Obecnie różnica w cenie Pb/ON dochodzi już do 50gr na korzyść Pb. Konfigurator jest teraz tak zagmatwany, że trudno porównać cenowo tą samą wersję wyposażenia auta z dwoma różnymi silnikami TCe vs. dCi. Ile kosztuje silnik TCe, a ile dCi ? Trzeba by sądzić, że dCi jest droższe z racji droższego osprzętu silnika np. wtryski piezoelektryczne i układ paliwowy, filtr cząstek stałych itp ... OK już ogarnąłem zakręcony konfigurator: MIV Grandtour obie wersje INTENS: pierwszy TCe 140 EDC 7b. za 90200zł; a drugi dCi 150 EDC 6b. 104700zł, różnica wychodzi 14500zł sporo ! za tę różnicę mamy 3220 litrów Pb. licząc 7/100 można na tym przejechać 46000km, czyli ponad 3 lata jeżdżenia. Zaoszczędzone 14,5kzł można by zainwestować w dobrą instalację LPG 5-6kzł, a za pozostałość 8,5kzł przejechać na LPG ponad 47tys.km ;-) Edytowane 19 Marca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doesnt Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Tak sobie was czytam i nie wiem o co tyle dyskusji odnośnie samochodu demonstracyjnego. "Demo" to samochód demonstracyjny, czyli używany. Wsiadało, wysiadało, "pierdziało w niego" i jeździło już nim x osób. Natomiast nówka to nówka niejeżdżona z przebiegiem paru km. To, ze ktoś woli kupić samochód demo, czyli używany zamiast fabrycznie nowego i zaoszczędzić parę tysięcy to jego sprawa. Jednio jest pewne, że docierany zgodnie ze sztuką to NA PEWNO już on nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Nie wiem do końca jak to jest z tym "woli kupić" - jednych nie stać albo po prostu uważają za nierozsądne wydać 80 tyś. zł na nówkę, inni szukają używanego auta w idealnym stanie. Samo to że ten mechanizm zakupu cieszy się sporą popularnością świadczy o czymś. Jedno wydaje się pewne - największy spadek wartości bierze na siebie dealer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnybrat Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 witamin dziękuję Ci za odpowiedz niektórzy uważają że motor 1,33 jest bardzo wysilony jak na 160km i jeśli myślę kupować samochód w perspektywie na 8-10 lat to powinien kupić samochód z większym silnikiem a jedynie to mam tylko do wyboru 1,33 tce w megance lub 1,7 dci wiem że koszty diesla nie zwrócą mi się ale diesel mojego szwagra w talismanie pali 6,6l/100 km a ja zakładam że gt line mógłby mi spalić góra 8 litrów więc taki wynik dla mnie jest do zaakceptowania, acz kolwiek nie jest to dla mnie łatwa decyzja ponieważ mam budżet max 100tyś zł w sobotę jadę do wektora bielska pojeździć i zastanowić się nad tym wszystkim. Jeśli ktoś może merytorycznie napisać mi jaki silnik będzie na ten okres czasu lepszy 8-10lat. będę rozważał wasze zdanie ponieważ wierzę że macie lepsze pojęcie odemnie jako forumowicze. dzięki podbijam swojego posta wcześniej potrzebuję waszej opinii/porady przed zakupem Regulamin forum się kłania. pkt. 5 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 @czarnybrat Jeśli mają to samo wyposażenie i wszystko i nie zależy Ci na plastikach z gt line to lepiej brać diesla, mniej pali i dostajesz więcej za to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Masz jeszcze w MIV 1.8TCe 280 i 300KM, ale w RS ale to już ponad 100kzł. Wydawało mi się, że jeszcze niedawno były dostępne 1.6TCe w MIV i Talismanach. Edytowane 19 Marca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 23 godziny temu, czarnybrat napisał: Witam Jestem przed zakupem meganki grandtour i mam do wyboru gt line z motorem 1.33 160km lub intens 1.7 dci 150 automat macie jakieś informacje na temat tych silników jak jest z ich eksploatacją/awaryjnością? Bardzo proszę o wyrozumiałość jestem nowy na forum i chciałbym kilka informacji uzyskać na temat tych silników. Pozdrawiam Jakie planowane przebiegi roczne? Gdzie samochód będzie głównie użytkowany (miasto czy dłuższe trasy)? Jeśli przebieg <20 tys km rocznie i ze wskazanie na miasto, to wg mnie lepiej brać benzynę. A jeśli jeździsz dużo i dłuższe trasy to wtedy można się zastanowić nad dieslem. Oba silniki to nowe konstrukcje, więc ciężko oceniać pod kątem awaryjności. Czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnybrat Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Głównie miasto ale 2 razy w miesiącu trasa 120km w dwie strony. Rocznie około do 15tys km Mam obawy że ten silnik 1.33 jest po prostu paliwożerny przy większych prędkościach i nie wytrzyma tak długo jak dCi proszę brać pod uwagę że auto planuje mieć 8-10lat Witamin potrzebuje kombi auto dla rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 No to przy tych przebiegach to potrzebujesz wóz na całe 150 tys km. Wszystko co jest na rynku tyle przejedzie. Nie masz się co obawiać 1,33 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 @czarnybrat diesel będzie pewniejszy, ale za małe przebiegi robisz, szkoda tyle dopłacać. Benzyna + maksymalne rozszerzenie gwarancji, tak bym wybrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi