lukwisz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Kupowanie świeżego modelu to moim zdaniem zawsze pewne ryzyko - choroby wieku dziecięcego. Znam przypadek Espace V w którym już nawalił 4control i stoi i czeka na części bo w PL jeszcze tego nie ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 dla mnie ważne info czy te auto jest warte swojej ceny i nie zrujnuje mnie usterkowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie ważne jakiś byś silnik kupił. Gdy masz auto od nowości i o nie dbasz (wymiany olejów na czas - ja wymieniam co rok lub 15 tyś, nie pałujesz zimnego silnika czy w inny sposób nie katujesz auta i lejesz dobre paliwo) to jakiej wersji byś nie wybrał nie powinno nic się psuć. Megane III jest już na rynku tak długo, że żadnych problemów z nimi nie ma. No a jeśli o cenę to chyba jest to najtańszy kompakt na rynku obecnie. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez lukwisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Warto podkreślić że Megane III jest solidnym samochodem od samego początku produkcji. Kolega odebrał na początku kwietnia 2009 Megana 5D 2.0 TCe, czyli w zasadzie po pół roku od wprowadzenia produkcji, nic się nie działo przez 5 lat z pomimięciem 1 akcji serwisowej poprawieniu odpływu czy coś takiego w dmuchawie klimatronika. Dziś ma do dyspozycji Clio IV 0.9 TCe odebrane w grudniu 2012 czyli praktycznie po niecałych 3 miesiącach od wprowadzenia na rynek modelu, miał 1 akcje serwisową z oględzinami układu hamulcowego, tak poza tym nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Macie jakieś wrażliwe uszka. Jak jadę trasę i minimum 200km z niej, to autostrada, po której jadę 140-160km/h. I naprawdę uszy nic nie bolą, głowa też nie. Może trochę kieszeń, bo nie dość, że na bramkach trzeba płacić, to jeszcze na stację szybciej zjechać. Jak raz z ciekawości pojechałem 180km/h to też jakoś nie było nadmiaru hałasu. Chociaż prawdą jest, że taka np primera kombi, 1.8 benzyna, p11 po lifcie, przy tak samo wysokich prędkościach była cichsza. A auto było chyba z 2000 roku. Ale najbogatsza ówcześnie wersja z Holandii z salonu. Co do wachlowania biegami podczas jazdy w mieście. Naprawdę Wam to przeszkadza? Sama frajda. Chociaż i tak stwierdziłem teraz, że kolejne auto biorę w automacie, bo mam lekki niedowład lewej stopy i czasem mam problem z płynną zmianą, no i czasem boli. Ekonomika? Ostatnio robiłem trasę 400km. Część po s5, gdzie ciągle 120-130km/h. Pozostała droga, ciągle 90-100km/h. W zabudowanym wiadomo, 50. I jakie wyszło spalanie? Otóż 6,5/100km. Jest to spalanie realne. Dla mnie dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 jak tak czytam wasze opinie to coraz bardziej przekonuje się do tej meganki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zaraz ktoś napisze że jeździ Seicento 1.1 55 KM i jest ciche przy 130 km/h. Ci którzy jeżdżą 1.4 TCe, 2.0 TCe i 1.2 TCe po przejściu na 1.6 16V.... czują dyskomfort jeśli chodzi o hałas powyżej 120 km/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 No a jeśli o cenę to chyba jest to najtańszy kompakt na rynku obecnie. Renault megane z Dacia logan nie ma szans w tym rankingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zaraz ktoś napisze że jeździ Seicento 1.1 55 KM i jest ciche przy 130 km/h. Ci którzy jeżdżą 1.4 TCe, 2.0 TCe i 1.2 TCe po przejściu na 1.6 16V.... czują dyskomfort jeśli chodzi o hałas powyżej 120 km/h... Ciche to pojęcie względne, każdy inaczej odczuwa "komfort akustyczny". Mówię, mnie przy 140km/h nic nie doskwiera. Nawet radio spokojnie można słuchać, nie zwiększając zbytnio głośności. Z rozmową z pasażerami też nie ma problemów. Jeśli chodzi o dynamikę to teraz w każdym aucie czuję dyskomfort po jeździe testowej Volvo xc60 2.5 T5. Ale do spokojnej jazdy i tak 1.6 jest wystarczające, które w zasadzie wg wszystkich pomiarów jest zrywniejsze od 1.2 tce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Przed zakupem proponuję jednak pojeździć autami demonstracyjnymi i wypróbować osobiście silniki oferowane przez renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Ciche to pojęcie względne, każdy inaczej odczuwa "komfort akustyczny". Mówię, mnie przy 140km/h nic nie doskwiera. Nawet radio spokojnie można słuchać, nie zwiększając zbytnio głośności. Z rozmową z pasażerami też nie ma problemów. Jeżdziłem jazdą próbną Meganem III 1.6 16V w wersji Dynamique na ówczesne czasy, czyli to było lato 2011. Silnik bardzo głośny powyżej 3500 obrotów, nie zbliżałem się do 4000 obrotów bo uszy bolały. Byłem w szoku że takie marne wyciszenie. Nie wiem z którego roku masz samochód, ale wątpie by zaszły jakieś odczuwalne zmiany w wyciszeniu danego silnika. Zaraz po tym testowałem 1.4 TCe to była cisza, można było jechać 120 km/h nic nie buczało jak w samochodzie miejskim i poprzednim demonstracyjnym 1.6 16V..... Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez mayn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 wydaję mi się z poprawiono wyciszenie przy okazji ostaniego liftingu...1.6 nie będzie tak cichy jak 1.4-1.2 tce, ale też nie bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Też proponuje jazdy testowe, bez tego nic bym nie kupił, i nie po opiniach z neta :D pierwsze 1.6 potem 1.2 ;) Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez tomgrandtour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jeżdziłem jazdą próbną Meganem III 1.6 16V w wersji Dynamique na ówczesne czasy, czyli to było lato 2011. Silnik bardzo głośny powyżej 3500 obrotów, nie zbliżałem się do 4000 obrotów bo uszy bolały. Byłem w szoku że takie marne wyciszenie. Nie wiem z którego roku masz samochód, ale wątpie by zaszły jakieś odczuwalne zmiany w wyciszeniu danego silnika. Zaraz po tym testowałem 1.4 TCe to była cisza, można było jechać 120 km/h nic nie buczało jak w samochodzie miejskim i poprzednim demonstracyjnym 1.6 16V..... Myślę, że mocno, bardzo mocno przesadzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 powiem tak ...jeżdziłem 1.4 tce - jak dla mnie miód i bajka, auto płynęło aż miło. Postaram sie przejechać 1.6 znajomego. Tak czy siak na tce nie wyrzucę kasy bo tyle nie mam - kwestia czy spodoba mi się 1.6, jeśli tak to może się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi