Mikus_89 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Witam, Zaczynam powoli zastanawiać się nad oponami zimowymi. Znalazłem dwie oponki: -Pirelli SottoZero Serie 3 -Bridgestone Blizzak lm005 Rozmiar opon to 205/55 R16 Co polecacie ? Dodam ze często zimą jestem w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Ja ze swojej strony mogę polecić Nokiany wr d3 (w e46) oraz barum Polaris 3 (w astrze h) . Na obu kompletach auta przez zimę prowadziły się bez problemów. Na tą zimę do megane już do mnie przyjechały nowe uniroyale ms77 plus. Kupiłem je ponieważ mam letnie rainsporty i sprawują się świetnie. Zobaczymy jak będzie z zimowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Dnia 17.06.2018 o 23:47, Lelupi napisał: Kleber Krislap hp3 kupiłem synowi, dosyć dziwny bieżnik. Na środku czoła opony bardzo płytki, co wróży dosyć szybką utratę właściwości "zimowych" Ceniłem sobie tę markę w zimówkach ale już na hp2 się zawiodłem. Ta opona dobra była pierwszy sezon. Na drugą zimę już stwardniała. Przed nami kolejna zima. Jedna jest mocno przetarta z boku i muszę wymienić. Zastanawiam się jakie dwie dokupić, bo z tej firmy już nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nfnp Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Czy ktoś tutaj może jeździ na 205/55 R16 w GT180? Czy taka felga w ogóle wchodzi na zacisk i jak z trakcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) witam, dziś na parkingu nożem przebito mi dwie opony LP i LT. Opony to Michelin Alpin 6 195/65 R15 95 T XL rocznik 2018. Zostały mi opony PP i PT, które zamierzam przełożyć na przód a na tył planuję dokupić nowe Michelin ALPIN 5 195/65 R15 91 T. Mogę tak jeździć, czy opony powinny mieć te same parametry? Edit. Jeszcze antenę mi ukradli... Edytowane 30 Grudnia 2020 przez kede86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Możesz tak jeździć. Opony na jednej osi, powinny być takie same. A tym żartownisiom, to bym ręce odrąbał, podcierali by się łokciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 3 godziny temu, kede86 napisał: Zostały mi opony PP i PT, które zamierzam przełożyć na przód a na tył planuję dokupić nowe Michelin ALPIN 5 195/65 R15 91 T. Jak założysz je na jedną oś to jest ryzyko, że auto będzie ściągać w jedną stronę, bo przód i tył nie ścierają się równo. Już chyba lepiej dać te stare na tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Dnia 30.12.2020 o 18:15, Jottar napisał: Już chyba lepiej dać te stare na tył. Co Ty piszesz ? Na tył zawsze daje się lepsze opony. Dlaczego ? Na ten temat to już prace dr. powstały a pewien kolega z forum, nawet testy robił. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Nie no co Ty, prezes?? Tak świata nie uzdrowimy. Przecież przód ewidentnie szybciej się zużywa (napęd, hamowanie), to jak założysz lesze na tył, to z przodu za chwilę będziesz miał całkiem slicki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Jak pamiętam lepsze na tył są podyktowana tym że wielu kierowców nie lubi zamiatania tyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Gdy mam wybór - znacznie zużyte i stosunkowo nowe to wybór oczywisty, lepsze na tył. Przy dobrych oponach to te trochę gorsze mogą iść na tył by wyrównać po jednym dwóch sezonach bieżnik na obu osiach. Zasada jest taka, że na tył nie wolno zakładać zużytych opon. Przyczepność tyłu ma decydujący wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 W 100% zgadzam się z tym co napisali koledzy @Prezes, @halas2, @aniewa - zawsze te lepsze zakładam na tył. Dobre opony z przodu nic nie pomogą jak tył zacznie was "wyprzedzać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 aleście mnie skontrowali, zresztą u mnie w tych używkach co kupuję za 50zł sztuka większego znaczenie to to nie ma. Pozostaje kolegom życzyć wszystkiego najlepszego w nadchodzącym nowym roku, dużo zdrowia a z renówkami jakoś będziemy sobie radzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Wiedziałem, że się zacznie, a pisałem zupełnie o czymś innym. Przestrzegałem tylko przed zakładaniem na przednią oś opon o różnym stopniu zużycia. Różnica w średnicy objawi się przekrzywioną kierownicą i ściąganiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Dzięki za odzew. Sprawdzę zużycie opon i jeśli nie będzie różnicy to dam je na przód a na tył nowe. Nie powinno być wielkiej różnicy bo mają przejechane ok 10k km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi