elf Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 1 godzinę temu, joks napisał: @elf .. jak bardzo skomplikowana jest naprawa silnika? Lata temu robiłem remont silnika w skodzie 105 (babci) ? , to była bajka. W tym nie mam pojęcia, nie robiłem. Jak nie patrzeć wszystko robią ludzie, zapewne z bratem dacie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Na YouTube są filmik gościa z Polski który naprawia te silniki. Ale @elf za 3000 z robocizną i częściami ?? Przy obecnych cenach robocizny to chyba po mega znajomosci i warsztacie u Józka. Rok czy dwa temu za samą obróbkę głowicy do zabawki z 4ema cylindrami zapłaciłem 1500 pln, a tutaj mówimy o zniszczonych gladziach na cylindrach, pierścieniach, może nawet tłoki trzeba zmienić bo zamki wyklepane przez ten nagar, nowy kompletny rozrząd, uszczelki…..dobrze jak zamkniesz się w zdublowanej kwocie zaproponowanej przez Ciebie. Taniej sprzedać jako uszkodzony albo szukać silnika na wymianę z gwarancją rozruchową i od razu pogonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Dokładnie jak kolega Sarna1 radzi. Padlinę na złom, upić się, zapomnieć. Próby reanimacji trupa skończą się niekończącą się spiralą kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 @Sarna1 Powiem Ci, że nie wiem co mechanik miał na myśli podając taką orientacyjną cenę, zapewne chodziło mu o konkretny problem, a nie wymianę wszystkich podzespołów. Nie zgłębiałem tematu, bo nie byłem tym zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 10 godzin temu, rfneo napisał: Natomiast nie uchroniło mnie to przed wymiana rozrządu przy 58 tys. km Ci co na forum polecają ten silnik, powinni partycypować w kosztach w kosztach remontu. Najgorsze jest w tym, że mają osobisty interes, aby ludzie kupowali to padło, bo z tego żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Mnie to nawet Sylwek już tak nie razi. Altruistyczny świat już dawno odszedł w zapomnienie... Dziś nawet duzi, renomowani producenci określają cykl życia produktu. A jak produkt mimo wszystko nie chce umrzeć, to go uwalą standardami (patrz np. kolejny TV naziemnej, normy czystości itp. itd.) Kompromisów nie stosuje się ani w pracy ani w polityce. Albo ja wyd...m kogoś, albo ktoś mnie. Nie ma innego wyjścia jak się przystosować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rfneo Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, sylwekdm napisał: Ci co na forum polecają ten silnik, powinni partycypować w kosztach w kosztach remontu. Najgorsze jest w tym, że mają osobisty interes, aby ludzie kupowali to padło, bo z tego żyją. Ja dalej polecam samochód za całokształt, oprócz wpadki z rozrządem nie ma się do czego przyczepić. Przez prawie 6 lat złotówki nie dołożyłem do auta. Edytowane 23 Listopada 2021 przez rfneo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasa Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 To jak jest naprawdę z tym braniem oleju, jednym pije, drugim ( w tym mój) nie. Zastanawia mnie dlaczego 0,9 tce nie biorą oleju, przecież to ten sam silnik z odciętym cylindrem, tłoki te same, tylko wtrysk wielopunktowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Bo przy wtrysku wielopunktowym pośrednim praktycznie nie występuje LSPI i nie ma takiego nagaru węglowego jak przy wtrysku bezpośrednim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Tłoki pewnie będą miały powycierane wkładki grafitowe, skoro ju rysały po cylindrach. Można jeszcze spróbować takiej kuracji: mocna płukanka, nowy olej i preparat ceramicznym. Wyczyścić dolot i może będzie się jeszcze turlać. Chyba, że łańcuch wyciągnięty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 2 godziny temu, rfneo napisał: oprócz wpadki z rozrządem nie ma się do czego przyczepić. Przez prawie 6 lat złotówki nie dołożyłem do auta. Masz auto ; - wyprodukowane pomiędzy 2012r a I-połową 2016, - o słabej jakości pierścieni tłokowych, - wymieniłeś rozrząd przy ok; 60000 km przebiegu – czyli następna wada auta, Należy; - wgrać aktualizacje oprogramowania, - przed wymiana oleju zastosować płukankę, aby w silniku nie dochodziło do ; - szarpania, niestabilnej pracy silnika , - wypadania zapłonów, - czy spalań przed zapłonowych ( LSPI ) , - stosować markowy olej i paliwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 A później naciągacze forumowi na wadliwe silniki czerpią profity na handlu częściami zamiennymi: https://allegro.pl/uzytkownik/Magmouse 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 @joks Odczytaj jakimkolwiek urządzeniem diagnostycznym jakie wartości spalań stukowych na poszczególnych cylindrach zarejestrował sterownik wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 8 godzin temu, sylwekdm napisał: A później naciągacze forumowi na wadliwe silniki czerpią profity na handlu częściami zamiennymi: https://allegro.pl/uzytkownik/Magmouse Proponuję, abyś wziął sobie coś na wstrzymanie, bo zaczynasz przeżywać jak małpa okres. Te Twoje wywody zaczynają mi przypominać okres jak kupowałem telewizor. Co 'mądrzejśi' doradzali, abym kupił Panasonic, bo jest nie do zdarcia a wszystko inne to badziewie. W praktyce wyszło tak, że wymieniali mi ten nie do zdarcia, bo na gwarancji nie dało się naprawić. To tyle refleksji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 7 godzin temu, elf napisał: Proponuję, abyś wziął sobie coś na wstrzymanie, I ja proponuję, abyś się rozpędził, ściana sama się znajdzie. 7 godzin temu, elf napisał: przeżywać jak małpa okres Domyślam się, że masz doświadczenia z domu, jak małpa przeżywa okres? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi