m_dyszk Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Trasa Polska - Francja Prędkość do 130 km/h plus oczywiście "pełna kontrola" poza autostradą - w/g komp. 6.7l/100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCet Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 11 godzin temu, flowgrid napisał: Ostatnia aktualizacja: Codzienna jazda po wiosce Warszawa w korkach to ok. 8,6 l/100 km. Pies wie czemu bo jakiś czas temu było ok. 9,6 l/100 km;). Spalanie w trasie ok. 6,4l/100 km. Jazda spokojna bez szaleństw. Czyli analogicznie jak u mnie (po 10.000 doświadczenia): Warszawa korki latem 8.8 (z włączoną klimą), zimą rośnie o do ok 9.5. Na trasie Warszawa-Jastrzębia Góra-Warszawa (autostrada nad morze+potem lokalnie) 6.7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatr84 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Trasa 250 km z czego 100 km ekspresówką i 150 km drogami krajowymi. S - prędkość stała 120 km/h na tempomacie. DK - prędkości w zakresie 60-120 km/h Kilka świateł po drodze Średnia prędkość z przejazdu 82 km/h Spalanie 6,1 l/100 km wg komputera. Z mojego doświadczenia wynika, że trzeba doliczyć około 0,2 l/100 km Średnie spalanie z S-ki - 6,7 l/100 km Przebieg 36 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOJO Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 30 tyś , 90% miasto ,10% trasa -8,2 l/100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brajanos Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 wróciłe z chorwacji właśnie. spalanie z 2500km łącznie przebytych kilometrów wyszło 7.0. Jechałem z prędkościami do 120 mając na dachu 1 rower i pełny bagażnik, na pokładzie 2 osoby dorosłe i dziecko 25kg. Nie wiem czy to dużo czy mało, jasne, że wynik poniżej 7 byłby lepszy ale rok temu laguna 2.0 dci na podobnej trasie, podobnie traktowana spaliłą średnio 7.3 litra więc ogólnie jestem zadowolony. W mieście żona osiąga ok 9 litrów ale jeździ krótkie odcinki i tylko z klimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insaimz Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Dnia 13.03.2018 o 07:05, bziku123 napisał: mam nadzieje ze spadnie :( bo na lato mam 18 oponki :( tylko leje 98 choć boli jak cena jest 5.20 za litr., no ale co się nie robi dla swojego 2 dziecka W sierpniu jadę na wakacje do Chorwacji 1200km, aż strach się bać ile razy bd zaglądać na stacje. Nie ma tragedii. Byłem z Bydgoszczy w Omisiu TCE 130. Nie odczułem aż tak czestotliwości wizyt na stacji. Spalanie z trasy 7,4 jakoś było przy autostradowych prędkościach. A na codzień jeżdże hyundaiem co 1113 km na jednym baku robie. Jak chcecie mieć niskie spalanie, to trzeba starać się pilnować kwiatka. Jak najmniej używać hamulca, niech auto do zakrętów , świateł , korków wyhamowuje silnikiem. Trzeba patrzeć daleko do przudu i obserwować, czy jest sens trzymać gaz. Nie hamować na widok znaku ograniczenia prędkości, tylko wcześniej zdjąć nogę z gazu. Nie robić sprężynowej jazdy (gaz, hamulec, gaz , hamulec) podczas jazdy w sznurze aut, jak widze kierowcę co co chwile mu się stop zapala bo nie potrafi płynnie jechać to mnie krew zalewa. Jak najwięcej korzystać z tego, że rozpędzone wcześniej auto nie traci tak szybko prędkości i można się dokulać. Przy okazji można zaoszczedzić na klockach i tarczach. Eco jazda nie musi być wolna, ja raeczej wyprzedzam i doganiam kolejne auta niż jadę ich tempem. Mnie prawie nigdy nikt nie wyprzedza, poza autostradą, gdzie niektorzy jeżdżą pod 200km/h. Spalanie mam jak dla mnie niskie. Edytowane 3 Lipca 2018 przez insaimz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 3 godziny temu, insaimz napisał: Nie robić sprężynowej jazdy (gaz, hamulec, gaz , hamulec) podczas jazdy w sznurze aut, jak widze kierowcę co co chwile mu się stop zapala bo nie potrafi płynnie jechać to mnie krew zalewa. Ja z kolei nie lubię, choć krew mnie nie zalewa jak w takiej sytuacji ktoś opieszale rusza i się toczy, wydłużając tym samym korek. Ekojazda w korku? Hmm... Bardziej eko będzie szybsze zjechanie ze skrzyżowania i przejechanie dalej, docelowo zniknięcie z trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 1.2 Tce 130KM Jazda to tak 80% słabe miasto (mało co korków, jedynie od groma rond no i światła), 20% trasa i spalanie mam 7.2l. Akurat dziś spadło z 7.3 na 7.2l. Aktualnie przejechane od nowości 700km. Raz zrobiłem trasę Tychy-Kraków lokalnymi drogami resetujac spalanie to wyszło mi 5.4l. Tankuje PB95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil007 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Ostatnia trasa Poznań - Kołobrzeg, silnik 1.6 benzyna, 5.1 litra na 100km. Ostatnio w trasie Kołobrzeg - Szczecin 4.9litra/100km To realne spalanie komputer raczej nie zakłamuje (sprawdziłem wypalając prawie całą benzynę w baku :D) . Przeważnie mam wszystkie te gwiazdki odnoście zmiany biegów itp 5/5 Klima oczywiście chodziła na całej trasie Edytowane 4 Lipca 2018 przez kamil007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Żeby uzyskać takie spalanie to naprawdę już wyższy poziom jazdy "na kapelusz". Od mniej więcej dwóch miesięcy robię co weekend trasę Katowice - Łódź i specjalnie sobie sprawdziłem. Owszem, da się, tylko mnie aż dupa piecze jak tak jadę. Najniżej zszedłem do 5.7, ale to naprawdę typowo tylko kapelusza mi brakowało. Góra +10 więcej niż ograniczenia i wyprzedzanie tylko tych co jadą przepisowo. Normalnie na tej trasie mam średnie spalanie 8.8 i to jest według mnie normalne spalanie dla tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil007 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 33 minuty temu, Geble napisał: Żeby uzyskać takie spalanie to naprawdę już wyższy poziom jazdy "na kapelusz". Od mniej więcej dwóch miesięcy robię co weekend trasę Katowice - Łódź i specjalnie sobie sprawdziłem. Owszem, da się, tylko mnie aż dupa piecze jak tak jadę. Najniżej zszedłem do 5.7, ale to naprawdę typowo tylko kapelusza mi brakowało. Góra +10 więcej niż ograniczenia i wyprzedzanie tylko tych co jadą przepisowo. Normalnie na tej trasie mam średnie spalanie 8.8 i to jest według mnie normalne spalanie dla tego silnika. Normalnie 1.6 spala realnie 7.2 litra (jazda bez trybu ECO, autostrada 140 itp) wtedy średnio wychodiz mi zawsze 7.2 +- 0.2 litra. Wychodzi na to że 1.6 pali troche mniej. Masa ludzi narzeka na bardzo wysokie spalanie w wersji 1.2 i mówię tu o ludziach z branży motoryzacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 1.2 pali sporo, niestety. Ja należę do osób które jezdzą oszczednie, ale ostatnio sporo po mieście, spalanie mam 8.9 a leje 98. W Mokce 1.4 Turbo - 140 km, przy cięższym aucie i mniej opływowym miałem 8.1 w tych samych warunkach a często poniżej 8.(miasto) Miałem okazję przejechać się VW Arteonem 1.8 TSI - 190 km, którego nikt nie oszczędza gdzie spalanie z 2500 km średnie wynosiło nieco ponad 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_dyszk Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 18 godzin temu, Geble napisał: Żeby uzyskać takie spalanie to naprawdę już wyższy poziom jazdy "na kapelusz". Od mniej więcej dwóch miesięcy robię co weekend trasę Katowice - Łódź i specjalnie sobie sprawdziłem. Owszem, da się, tylko mnie aż dupa piecze jak tak jadę. Najniżej zszedłem do 5.7, ale to naprawdę typowo tylko kapelusza mi brakowało. Góra +10 więcej niż ograniczenia i wyprzedzanie tylko tych co jadą przepisowo. Normalnie na tej trasie mam średnie spalanie 8.8 i to jest według mnie normalne spalanie dla tego silnika. Bardzo lubię takie stwierdzenia Najlepsze w nich jest to że przejazd przez granicę "z wroną" albo na słowacką stronę powoduje to że na liczniku mamy +1 więcej niż ograniczenia i nikogo nic nie piecze. Ostatnio miałem okazję zrobić kurs do Francji i z powrotem, wniosek jest jeden - nie dziwi mnie ilość wypadków w Polsce ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Ameryki nie ma co odkrywać na nowo - w Polsce mamy tanie mandaty i małą - stosunkowo - skuteczność Policji. Pomijam tolerancję +10, +20 itp. I to nie wpływa dobrze na eko-jazdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolaLBN Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Witam.Mam pytanie do posiadaczy silnika 1.6 sce.Czy ktos z Was sprawdzał jakie jest spalanie na tempomacie przy predkosci 120 km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi