czarnybrat Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Ja chyba zdecyduje się na zakup 1.7 dci Megane grandtour z dwóch powodów Silnik przez ostatnie lata jest dopracowany niższe spalanie kultura pracy silnika i przy wyższych prędkościach silnik mniej spali. Natomiast 1.33 tce niby następca 1.2 gdzie są i były problemy silnik jest bardziej skomplikowany niż wcześniejsze jednostki benzynowe a koszty są porównywalne. Niestety diesel jest droższy ale wolę mieć pewne auto na parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 A jakie to 1.2 TCE miał i ma problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Problemy u mechaników. Nie ma na czym zarabiać :P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack3226 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 5 godzin temu, czarnybrat napisał: 1.7 dci Ten silnik jest w sprzedaży raptem od kilku miesięcy. W salonach 1,33 Tce chyba pojawił się szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 19 godzin temu, czarnybrat napisał: Ja chyba zdecyduje się na zakup 1.7 dci Megane grandtour z dwóch powodów Silnik przez ostatnie lata jest dopracowany niższe spalanie kultura pracy silnika i przy wyższych prędkościach silnik mniej spali. 1.7 dci jest tak samo nowym silnikiem co 1.33 tce. Premierę miał również w. 2018 roku. Mylisz z wersjami 1.5 i 1.9 dci. To tak w kwestii dopracowania. Sprawdziłbym jeszcze kwestię dolewania adBlue. Co do problemów z silnikami tce to jak u każdego producenta zdarzają się fackapy. Z mojej wiedzy pomyłką był 1.2 tce w wersji 115 km, który łykał olej. W wersji 130 km poza słabą kulturą pracy niewiele można mu zarzucić. Za to np. 1.4 tce jest bardzo poszukiwany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Co masz na myśli przez "słabą kulturę pracy"? Wiele Megance można zarzucić, ale moim zdaniem to akurat byłaby ostatnia rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Hm, uważam, że kolega po prostu pożąda tego diesla i szuka potwierdzenia/argumentów że to najlepszy wybór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnybrat Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Bede jutro jeździł testowymi autami demo car wiec sam bede mial rozeznanie co i jak Dziękuję serdecznie za opinie i odpowiedź Dzisiaj wieczorem jak ktos napisze to przeczytam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 2 godziny temu, chucky80 napisał: Co masz na myśli przez "słabą kulturę pracy"? Wiele Megance można zarzucić, ale moim zdaniem to akurat byłaby ostatnia rzecz... To jest oczywiście tylko moje zdanie ale pomimo turbo ten silnik słabo zbiera się z dołu. Poza tym jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) No ale słabe zbieranie się a słaba kultura pracy to chyba dwie różne rzeczy? Ale może ja się nie znam... Edytowane 22 Marca 2019 przez chucky80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Panowie daje wam najnowszy motor w tym test meganki 4 1.3 tce 160 z nowym focusem i hondą civic Renault nie ma się czego wstydzić a wyciszenie jest na poziomie limuzyn Motor_10_2019.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 To prawda, 1.2 Tce niestety jest średnim silnikiem w porównaniu do największej konkurencji, czyli 1.0TSI i 1.0EcoBoost, ale na szczęście 1.3 zdaje się nie mieć już problemu niskiego momentu poniżej 2000 obrotów. Ja nie narzekam, jeździ jakby miał mniej koni niż w rzeczywistości, ale przynajmniej nie bierze oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 @Pitrek Zaledwie 1 i 2 punkty (na 160) gorzej od hondy i forda w kategoriach bez cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goku Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Megane wypadło zaskakująco dobrze. Jeśli pominąć punkty za systemy wyręczające kierowcę podczas jazdy, to w zasadzie wygrało ten test. M4 ma najlepszy silnik (mocny, a zarazem "kulturalny"), jest najcichsze przy wyższych prędkościach i najbardziej komfortowe. Wypadło więc najlepiej w kategoriach, które wprost odnoszą się do wrażeń z jazdy. Pytanie tylko, na ile rzetelne jest to porównanie. W teście piszą, że w Megane jest tylko o kilka cm mniej miejsca na tylnych siedzeniach. Cóż... Moim zdaniem jest to co najmniej kilkanaście (prędzej 25 niż 5). Mam ok. 185 cm i w Megane sam za sobą mieszczę się na styk (mam dosłownie kilka cm luzu). Dla porównania w Focusie mogę założyć nogę na nogę. Z drugiej strony dziwi mnie krytyka materiałów użytych w Renault, skoro te w Fordzie są zdecydowanie gorsze. Takich "smaczków" znalazłoby się więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Ja za to mogę powiedzieć, że niestety megane na belce skrętnej nigdy się nie będzie prowadzić tak jak focus na wielowahaczu. Osobiście dla mnie - megane to inna pozycja w tym segmencie niż focus czy golf, co też widać po cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi