lordboss Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Dnia 13.09.2018 o 07:56, airbites napisał: U mnie od nowości był nalany 0W-30 aż do dziś. Taki olej jest zalecany żeby szybciej nasmarował koło faz rozrządu i sterowania zaworu. Tylko posiadacze z sprężarką (turbo) nie mogą stosować 0W bo szybciej zastrze. Tylko min 5W do 15W. Jak dużo jeździ po mieście to 0W-40, 0W-50 czy 0W-60 w K4M masz od nowości wlany 0w30 ? mnie przy 40k zaczynał już zawór wydawać co jakiś czas dźwięki, w lutym mam przegląd w ASO i właśnie myślę nad wlaniem 0w30 PSA od dłuższego czasu zaleca 0w30 w HDI i silnikach z gamy PureTech turbiny się nie zacierają Regulamin: pkt. 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Tak,w historii auta od 0 km jest 0W30. Ważne żeby był na max lub trochę więcej zimą. Myślałem nad wlaniem 0W20 czy 0W16 jak w drugim nowym aucie fabryczne wlane.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 A latem może być mniej? Ile mniej, poniżej max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordboss Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 I co tu teraz zrobić ? kupić 5w30 coś lepszego czy przejść na 0w30 i też coś lepszego... https://allegro.pl/millers-trident-5w30-longlife-renault-rn-0700-5l-i7665482888.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMTIwMzg2NzEAMTMzMDkyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1f5fd58c-310b-48fb-9e68-47fb4e5a5fc5 https://allegro.pl/ravenol-sso-0w30-cleansynto-sn-cf-a3-b4-5l-i7686305423.html dużo dobrego słyszałem o millers ktoś lał go ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Witajcie, Ile oleju należy wlać do silnika przy wymianie w MIII 1.6 16V 110 KM + LPG (2014)? W zeszłym roku byłem w serwisie (nieautoryzowanym) na wymianie i wlali mi równe 4 litry (został litr z 5 litrowej bańki). W tym roku dokładnie ta sama sytuacja i ten sam serwis. Dałem bańkę 5 litrów i równy litr dostałem z powrotem. Na bagnecie wskazuje równo połowę, podobnie na komputerze - trzy kropki z sześciu. Olej, którego zawsze używam to Elf Evolution 900 SXR 5W-40 (RN0700, RN0710). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszNS Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 @sebastian_wifiA jak w tym serwisie pozbywają się starego oleju? Tradycyjnie poprzez odkręcenie korka czy przez tą nieszczęsną "wysysarkę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Na podnośnik, odkręcają korek pod silnikiem i leci do miski siłą grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altair4 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mi wlali ostatnio 4.4 litra z 5 litrowej bańki. Stan oleju na bagnecie tak na 80%, na komputerze wszystkie kropki się świecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszNS Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Myślę, że to wynika z tego, że jednak zawsze trochę tego starego oleju zostaje. Poza tym, pewnie gdyby było wlane na max (a przy KZFR chyba powinno tak być) to weszłoby te 5 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 mi wchodzi około 4,7 litra. Może jak przyjechałeś to olej nie był rozgrzany dobrze i stąd nie spłynął cały. Ja na bagnet nie patrze. Tylko teraz komp i na 6 kropek zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Minął rok odkąd mam auto jestem po 3 wymianach oleju ( +- co 10k). Zawsze kupuje bańkę 5L i litr na "dolewkę" mechanik zawsze oddaje mi pól litrowej banieczki więc wychodzi o to, że zalewa 5.3l/5.5l ? Nie wiem czy faktycznie tyle wchodzi czy co się dzieje z tą nadwyżką oleju która u mnie występuje czytając o waszych 4.5l +- Edytowane 9 Stycznia 2019 przez czik3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Po prostu pewnie sobie przelewa gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 W mojej wchodzi 5 litrów oleju Vavlovine Synpower 5W40 - olej sam zmieniam i jest zawsze max na bagnecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Jak widzę mamy rozstrzał od 4 do 5,5 litra (chociaż na MyRenault po zalogowaniu jest informacja, że układ ma 5 litrów pojemności). Wygrzebałem z ciekawości starą fakturę z ASO za wymianę oleju i przy oleju widnieje pozycja "4,90 szt." czyli zapewne chodzi o 4,9 litra oleju. Ja póki co mam drugi rok z rządu 4 litry. Jak stan oleju ma się do trwałości KZFR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Praktyka zawarta na forum pokazuje, że bardzo duże. KZFR bardzo lubi stany bliskie MAX. Katalogi olejowe, przy tym modelu podają ilość 4,9 litra. Przy prawidłowym opróżnieniu układu oraz miski, oczywiście wymianie filtra oleju, wchodzi 5 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi