radosny Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jeżdżę swoją meganką dokładnie rok. Zrobiłem 34000km (poprzedni właściciel 16000) 99% w trybie eco. Mniej więcej 50% trasy - droga ekspresowa, 20% - autostrada, 30% miasto. Średnie spalanie wg dystrybutora to 6.46l. (Dodam tylko, że jeżdżę tak aby NIE przekraczać dozwolonych prędkości, ani nie palić gum przy ruszaniu... :P ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 NO tak jeżdżąc to można mieć spalanie 6l/100. Pod moją nogą nie ma takiej szansy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Pitrek napisał: Poza tym zauważcie, że komputery zawsze zaniżają wskazania! U mnie zawyża W służbowej Toyocie także. Delikatnie ale jednak. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 @Pitrek mam MIII, wcześniej miałem MII i też komp spalanie delikatnie zawyżał. Pisałem w odniesieniu do Twojego twierdzenia, "że komputery zawsze zaniżają wskazania!", które sugeruje, że zawsze i w każdym aucie komputer zaniża spalanie. Moja MIII spaliła "za mojej kadencji" już ponad 2084 litry paliwa z 51 tankowań i tylko trzy razy zaniżyła spalanie w porównaniu do tego z dystrybutora. Odpowiednio o 0,01, 0,08, 0,12 litra na 100 km. Zwykle jednak zawyża, średnio o 0,26 litra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 9 minut temu, Pitrek napisał: Tak czy inaczej będę to reklamował. Próbuj. Choć sądzę, że nic nie wskórasz. Na spalanie wpływ ma mega dużo rzeczy, od stylu jazdy, przez ciśnienie w kołach, asfaltu po jakim jedziesz po Bóg wie co jeszcze. Pewnie Ci powiedzą, że to co komputer pokazuje to dane orientacyjnie, podobnie z resztą trzeba traktować poziom paliwa i rezerwę (która w wielu autach zapala się zbyt wcześnie). Wszystko po to aby nikt nie jeździł na "styk" i nie był mądrzejszy od auta czy inżynierów. Czytałem gdzieś kiedyś jak ktoś (chyba w Ameryce) wytoczył producentowi samochodów (nie pamiętam jakiemu) pozew za to, że auto mu podało błędne spalanie czy ilość paliwa i stanął pomimo, iż niby miał jeszcze jakiś zapas. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ale nie mierzy spalania w czasie postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) @Andon nie podnosi Wam spalania w MIV na postoju? U mnie w MIII podnosi. Obserwowałem kiedyś w korku na A4. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Pitrek napisał: rzeczywiste spalania mam rzedu 6,7 - nie tragicznie ale liczyłem na mniejsze To trzeba było kupić diesla Mały, wysilony silnik z turbawką, do tego stosunkowo duża do niego buda i wiadomo, że musi wypić, a 6,7 jest chyba ok? Edytowane 3 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 @pbet widzisz , zasugerowałem się spalaniem chwilowym. Całkowitego nie kontrolowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 @Andon jak się stoi to faktycznie wskazanie chwilowe 0. A jak jedziesz na luzie ale jedziesz to widzisz, że coś tam sobie siorbie? Powinieneś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 @pbet tak zgadza się wszystko walnąłem się z tym chwilowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Średnie spalanie się podnosi, kiedy stoimy na włączonym silniku. U mnie zaniża spalanie, gdyby wziąć średnie spalanie z komputera - podejrzewam, że ok 7,4-7,5 a w rzeczywistości z baku z 30kkm mam 8.05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganire Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Dnia 2.01.2019 o 18:42, pbet napisał: U mnie zawyża W służbowej Toyocie także. Delikatnie ale jednak. U mnie też zawyżył, ostatnio średnia - głównie na mieście wychodziła na komputerze 8,4. Natomiast przy kolejnym tankowaniu przy dystrybutorze i przeliczeniu wyszło 7,6. Taka miła niespodzianka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziku123 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 1.2tce średnio 9.8 ale ostro katuje na sporcie, na baku pełnym 250-350km robię pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bory75 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Megane IV 1.3 140KM, dzisiaj odebrany. Warszawa miasto, trasa Warszawa - Białystok, Białystok miasto. W sumie 245 km, średnia 77 km/h, spalanie 6,6 l/100km Edytowane 22 Stycznia 2019 przez bory75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi