chucky80 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Pięknie na podstawie jednego pomiaru w większości w trasie? Rzekłbym, że póki co to nic nie mówi i szkoda to w ogóle dyskutować bo takie modelowe spalanie można osiągnąć każdym z oferowanych teraz lub wcześniej benzyniaków. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez chucky80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Otóż to. Spalanie zależy od stylu jazdy, nie od auta. Można jechać na trasie 80km/h i uskuteczniać PSJ ze spalaniem 6.5l i można też jechać 130km/h, gdzie spalanie wzrośnie do 7.5-8.0l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zależy komu na czym zależy, bo mi np. zależy na sprawnym przemieszczeniu się z punktu A do punktu B. Gdyby zależało mi na niskim spalaniu, to na S7 Warszawa-Kraków, które dosyć często pokonuję, musiałbym jechać 80-90km/h i właśnie to miałem na myśli pisząc PSJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 1.3tce 140KM średnie z 1tys km 8.0 litrów, 80% miasto, komputer zaniza o 0.5 litry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bory75 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Uściślę warunki w jakich uzyskałem to spalanie na poziomie 6,6 l/100km wedle wskazań komp. Prędkość na trasie S8 Warszawa-Białystok ok 130 km/h. Nie było to toczenie się z prędkością 80-90 km/h. w sumie przejechałem 245km. S8 to ok 180 km, reszta miasto. Dla mnie bajka. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Pitrek napisał: To mówi to, co mówi. Kolega wyraźnie napisał, w jakich warunkach uzyskał taki wynik. A ja go poprosiłem o weryfikację. Oczywiście, że tym samym autem, na tej samej trasie można uzyskać diametralnie różne wyniki spalania. Ale generalnie, ludziom chodzi o to, żeby było jak najmniej litrów na 100 km bo łączy się to z kosztami. A co do PSJ to raczej uważam z P tych, którzy na ograniczeniu do 50 jeżdżą 80. Jakie więc wnioski wyciągasz z tego pojedynczego przejazdu? Bo moje są takie, że można spalić mało. Co idealnie wpisuje się w określenie zarówno jednostki 1.2 TCE i jednostki 1.6 SCE. Nie wspominając o tym, że podawanie spalania z komputera już samo w sobie jest mocno nieprecyzyjne patrząc na historię tego wątku - każdy pojazd przekłamuje inaczej i każdy użytkownik inaczej tankuje (jeden pod korek a inny do pierwszego zatrzymania pistoletu). Nadto, miasto miastu nierówne. Baa, przejazd po tym samym mieście o różnych godzinach i trasach da kompletnie inne wyniki. Dajmy na to Warszawę po której w weekend spokojnie można zejść poniżej 8l ale w godzinach szczytu w tygodniu jest przynajmniej 2l więcej. Wracając więc do konkretów, doliczając przekłamanie komputera, rzeczywiste spalanie wychodzi na poziomie ok. 7l. Czyli w praktyce nie różni się niczym od tego co notuje się w przypadku innych silników. Czyli wcale nie tak pięknie a po prostu normalnie. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez chucky80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Różni się i to bardzo od innych producentów. Robiłem specjalnie test, który "jako tako" jest miarodajny. Wiem, że zaraz ktoś się przyczepi do jako tako, ale dla mnie jazda za kimś to jazda w zbliżonych warunkach. Zrobiliśmy ze znajomym trasę Katowice - Kudowa przy okazji wypadku z rodzinami. Jechaliśmy jeden za drugim w identycznych warunkach. Jak on wyprzedzał, to ja też, jak on zwalniał to ja też. Praktycznie cały odcinek jechaliśmy jeden za drugim. W jedną stronę ja jechałem z przodu, w drugą on. Różnica w spalaniu była 1.2l/100km. Według mnie to bardzo dużo. Oczywiście z dystrybutora. Zapomniałem o najważniejszym. Znajomy poruszał się Octavią 1.4 TSI. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Geble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Mój szwagier kilka razy w roku robi trasę Holandia-Polska i po spalaniu potrafi powiedzieć, czy jechał z wiatrem, czy pod wiatr. Wniosek jest taki, że na spalanie ma wpływ tak dużo czynników, że aby na prawdę wypracować miarodajne wyniki należałoby się zamknąć w jakimś laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 @Geble, ale dyskusja jest o Megane, nie o innych producentach. Silnikiem, który sam masz też można spalić mało. A dwa to nie sam silnik ale też skrzynia, ogumienie (ilość powietrza), ilość pasażerów, kształt samochodu... Ale nie w tym rzecz. Dla mnie pojedynczy pomiar z wynikiem z komputera to po prostu za mało aby pisać: pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Doświadczenia z 1.2 tce edc mam takie Że z 20 000 km średnie spalanie waha się od 6 do 9 litrów. W trasie osiagam 6 litrów, na autostradzie 8, miasto lekko ponad 8. I dla przykładu mam teraz 8.0 spalanie z 1 600 km na liczniku. Przy czym 60% miasto, 30% autostrada a 10% drogi międzymiastowe. P.s. patrząc na inne jednostki turbo to ani dużo ani mało. Oplowski 1.4 turbo jest trochę oszczednuejszy. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez LTar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ja w mieście nie umiem zejść poniżej 9.5l. W trasie z reguły 6.5-7. Autostrada z reguły 9-10. Teraz przy kilku dniach mocniejszych mrozów średnie mam już 10.2l. Według mnie to jest naprawdę dużo. No ale nic z tym nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Mój ostatni wyjazd na trasie Gdańsk Toruń fakt że Megane trzy ale silnik TCE Podam dane tylko z autostrady A1 bo tankowałem przed wyjazdem i zaraz po zjeździe w obie strony . Pusta autostrada średnia wg. Rlink 172 km/h spalanie rlink 11,7 dystrybutor shell 12.5 droga powrotna średnia 155 km/h spalanie rlink 10,2 dystrybutor 9,5 To dobre 4 litry mniej niż mój focus 3 1.6 16v w mieście pali mi 10, żonie 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Miałem kiedyś Fiata Punto 1.6 8v. W mieście zejść poniżej 10l się nie dało (z reguły było w okolicach 11l bez względu na porę roku). W trasie tempem emeryta można było zejść do 6,5. A Punto ważyło poniżej 1 tony. Także zestawiając Megankę (mimo, że segment wyższą) ważącą ponad 300kg więcej na kołach o 3 cale większych mogę stwierdzić, że dzisiejsze silniki palą mniej. Tylko, że samochodom się trochę urosło. Nie ma co narzekać i licytować się z sąsiadem o pół litra. Jak komuś robi to różnicę to niech jeździ pociągiem ;) Edytowane 23 Stycznia 2019 przez chucky80 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Dnia 23.01.2019 o 13:00, bory75 napisał: Uściślę warunki w jakich uzyskałem to spalanie na poziomie 6,6 l/100km wedle wskazań komp. Prędkość na trasie S8 Warszawa-Białystok ok 130 km/h. Nie było to toczenie się z prędkością 80-90 km/h. w sumie przejechałem 245km. S8 to ok 180 km, reszta miasto. Dla mnie bajka. Oby tak dalej. Ostatnio trasa Warszawa-Jędrzejów. Licznik zerowałem na obwodnicy przed Jankami. Janki-Grójec to sznur aut, ale bez zatwardzeń, potem Grójec aż do Jędrzejowa S7 (z przerwą na Skarżysko). Na S7 tempomat 120-130km/h, stała prędkość. Komputer na całym odcinku policzył średnią prędkość 84km/h, spalanie wyszło 7.6 l. Nie wiem jak przy prędkościach niemal autostradowych można zejść poniżej 7.0 l, skoro przy 120-130 chwilowe spalanie nie schodzi poniżej 7.0 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatr84 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Dużo zależy od warunków pogodowych w jakich jedziesz, przede wszystkim od kierunku i siły wiatru oraz temperatury. Ważne jest jeszcze właściwe ciśnienie w kołach i liczba osób na pokładzie. Jeden przejazd nigdy nie jest miarodajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi