Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Po myciu i po deszczu miałem mokre nad uszczelką. Dodaję zdjęcie znalezione na aukcji drzwi na sprzedaż na którym widać zaciek pod glośnikiem. Renault megane 4 to bubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 No a w moim ani po deszczu, ani po ciśnieniówce nie ma śladu. Myję sam i sprawdzałem i nigdy nic nie było. Tak że te Renówki to wcale nie taki złom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 @Pitrek szkoda, lepiej na prom i do Afryki tam rzadziej pada. Niech się cieszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 No ale przecież można przerobić na kwietnik - wtedy nawet lepiej jak woda leje się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seimi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 No tak, jest się z czego pośmiać. Fajnie, jak u Was nie cieknie. A może za rok lub dwa zacznie i wtedy temat okaże się pomocny. U mnie niestety wszystkie (!) drzwi rozbierane 2 razy i dalej coś delikatnie przecieka. Nie ma to jak kupić nowy samochód, za niemałe pieniądze i po każdym deszczu/myciu sprawdzać drzwi i tapicerkę. Nie jest to przyjemne. Taki problem miałem w starym golfie, który swoje przeżył. Ale w nowym samochodzie to nie do pomyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Niestety, za późno zacząłeś interesować się tematem jakości Megane 4. No i Reno ogólnie :). Nie są to niestety bezproblemowe konstrukcje. Dziedzictwo diamentu na masce zobowiązuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Ja odnoszę wrażenie że oni w pewnym momencie zmienili dostawcę podzespołów (albo dostawca zmienił coś w procesie produkcji) i dlatego jest taki problem. Bo ja mam Megane z produkcji 09.2016 i problemów nie ma, a koledzy mają nowsze i są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 W mojej z 11.2016 też niestety był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Może problem tkwi w wersji wyposażenia: mam intens i póki co nie leje mi się woda. Czytałem na tym forum że intens mają inne wyciszenie drzwi co powoduje, że woda wewnątrz spływa z ominięciem głośnika i nie wycieka do wewnątrz. Moim zdaniem rurka nic nie da. Trzeba masa poliuretanowa uszczelnić dystans głośnika aby woda nie mogła wyciec do środka. Skoro miejsce wycieku zidentyfikowane to w czym problem z uszczelnieniem zwłaszcza po gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCet Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Ja też mam Intense i ślady wody na uszczelkach widać. Na szczęście minimalne. Gąbki pod wykładziną są suche. Jakby ktoś chciał sprawdzić, czy coś złego dzieje się pod dywanikiem, to wystarczy unieść kanapę, wyszarpując ją z zatrzasku od strony drzwi bocznych (jest między fotelem przednim a kanapą - dość łatwo wychodzi i zatrzaskuje z powrotem). Po odgięciu do góry, można wsunąć rękę pod dywanik i posmyrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Ja mam wersję Intens. A woda lała się właśnie spod boczka drzwi po lakierze bezpośrednio na uszczelkę/próg. Boczek kończy się tuż nad uszczelką więc żadne kombinowanie z odginaniem uszczelek nie pomoże. A uszczelka jest po to aby było szczelnie, więc jedyne ujście było do wnętrza samochodu. U mnie po naprawie póki co jest sucho, ale też samochód jakoś mocno nie moknie bo jest garażowany. U mnie dywaniki suche ale dzięki za troskę. Za to metodę na rurkę do picia sugeruje opatentować - aż dziw ze w Renault jeszcze na to nie wpadli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Dnia 27.08.2020 o 21:00, Pitrek napisał: lepiej zrobić otwór w boczku na dole żeby woda mogła odpłynąć w dół na uszczelkę a potem na zewnątrz auta Nie wie czy wiesz ale to właśnie woda wypływająca między boczkiem i blachą drzwi leci na uszczelkę i na niej przelewa się i wpływa do wnętrza bo od zewnątrz trzymają drzwi. Zrobisz otwór w boczku to tylko ułatwisz wpływanie wody do środka. Tutaj jest potrzebne rozwiązanie niedopuszczające do dostawania się wody do dystansu głośnika. A słomka, cóż... teoretycznie mogła by pomóc ale drzwi ją zgniotą i po teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Pitrek napisał: chodzi o to żeby utworzyć drogę odpływu Dokładnie! Ale nie przez boczek drzwi bo wtedy leje się kabiny tylko do wnętrza drzwi i dalej otworami odpływowymi na zewnątrz. 4 godziny temu, Pitrek napisał: zastanówcie się jak myjecie swoje auta bo jak walicie myjką ciśnieniową po uszczelkach to nic dziwnego że macie zalane wnętrze U mnie cieknie po deszczu myjka nie ma nic do rzeczy. Swoją drogą walenie myjką po uszczelkach nie powoduje zalania bo uszczelka trzyma ok, a kabinę zalewa woda z wnętrza drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) No to ja muszę obejrzeć te drzwi u żony w Megance - to co one nie maja otworów technologicznych (odpływów na dole). Każdy samochód jaki miałem/mam w dolnym pasie drzwi ma otwory technologicznie przewidziane do odprowadzania wody ze środka. Przecież woda co jest całkiem normalne może się dostawać do środka drzwi po szybie poprzez uszczelkę - co prawda w nowym samochodzie ta uszczelka powinna być na tyle elastyczna by temu zapobiegać. Ja to jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić - przecież woda ścieka po szybie pod uszczelkę (ewentualnie) i leci po tej szybie dalej do drzwi do środka. Szyba zasunięta jest fizycznie praktycznie po środku grubości drzwi. To jak ta woda kapiąc z szyby do środka drzwi leci tak że skapuje na głośnik i wykapuje dołem do środka pod boczek (po dystansie) i wlewa się do wnętrza - kurła to przeczy prawom fizyki. No chyba że wkład drzwi/szyba/prowadnica jest taki że kapie na głośnik - no to wtedy Renault dało dupy. Może by ktoś zrobił zdjęcie drzwi od spodu - dolny rant. Jak tam nie ma odprowadzenia wody z wnętrza to w Renault inżynierom coś się w głowach poje..ło. A może po prostu ta woda skapuje z tej szyby gdzieś na jakiś wewnętrzny element konstrukcyjny/wiązkę i zacieka na ten głośnik. To wtedy trzeba by ten element/wiązkę jakoś inaczej podgiąć/poprowadzić żeby kapało do środka drzwi, a potem odprowadzeniem na dół - jeśli jest. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Tak otwory są na dolnel krawędzi drzwi. W normalnych samochdach woda która dostaje się do drzwi to nimi wypływa. W renault meganeIV przez felernie zaprojektowane dystansy część wody wydostaje się na zewnątrz czyli do boczka i z niego do samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi